Mobilná prevádzka počas Vianoc vo 4ke: Dátovanie nahradilo volania a SMS

Mobilná prevádzka počas Vianoc vo 4ke: Dátovanie nahradilo volania a SMS

Počas Vianoc zaznamenávajú mobilní operátori zvýšenú prevádzku v sieti, pretože v tento deň chceme byť v spojení s blízkymi ešte viac ako inokedy. V tomto roku sa prejavil výrazný posun v spotrebe dát na úkor volaní a SMS. Je vidieť, že ľudia si už aj na Vianoce viacej píšu a komunikujú práve cez internet. Rýchly 4G internet v sieti 4ky je už dostupný pre viac ako 86,5% obyvateľov Slovenska.

Už niekoľko posledných rokov sa ukazuje trend nárastu spotreby dát, a to aj vďaka nekonečným dátovým paušálom 4ky. Po prvýkrát však prišlo k poklesu v počte odoslaných SMS, ktorých množstvo kleslo takmer o štvrtinu, pričom mierne klesol aj počet vianočných hovorov. Zákazníci 4ky pretelefonovali spolu 2,08 milióna minút, pričom dĺžka hovorov zostala približne na úrovni cez dve minúty (134 sekúnd). Výrazne klesol počet textových správ, štvorkári si na Vianoce poslali 1,37 milióna SMSiek, pričom práve tu sa najviac prejavuje trend nárastu využívania komunikácie cez internet.

Rovnako ako predchádzajúce roky si najviac ľudia medzi sebou volali medzi 10:00 hod. a 11:00 hod., keď v danú hodinu celkovo spolu prevolali 214,5 tisíc minút. Naopak útlm hlasovej prevádzky nastal medzi 17:00 hod. a 19:00 hod., keď sa rodiny presunuli do obývačiek na sledovanie filmov a rozprávok. Druhý vrchol hlasovej prevádzky bol zaznamenaný okolo 20-tej hodiny.

Rekordná dátová prevádzka počas Štedrého dňa

V spotrebe dát sa zákazníci 4ky nijako nešetrili a tieto Vianoce spoločne preniesli rekordných 182,68 TB dát, čo je nárast o viac ako 36% oproti minulému roku. Dátovanie viditeľne nahradilo aj klasické telefonovanie, či posielanie SMS. Rekordná bola aj spotreba dát v medzinárodnom roamingu, ktorá počas Vianoc narástla v medziročnom porovnaní na viac ako dvojnásobok. To ukazuje, že ľudia aj počas Vianoc veľa cestujú a v spotrebe dát sa nijako neobmedzujú ani v zahraničí.

„Mobilní zákazníci dokázali počas Štedrého dňa predátovať viac ako 182 TB dát, čo prestavuje medziročný nárast o vyše 36%. Teší nás, že zákazníci 4ky využívajú našu 4G a 5G sieť naplno a to nielen na Slovensku ale aj v zahraničí, keď spotreba dát v medzinárodnom roamingu medziročne narástla počas Vianoc už druhý rok po sebe viac ako dvojnásobne,“ uviedol Patrik Kollaroci, technický riaditeľ mobilného operátora 4ka.

Mobilná dátová prevádzka dosiahla začala kulminovať už okolo 10-tej hodiny ráno, pričom jej objem mal relatívne rovnaký a stabilný priebeh počas celého dňa. Vrchol mobilnej dátovej prevádzky bol zaznamenaný medzi 20. a 21. hodinou a mierne klesla až po polnoci.