Meta umožní Trumpovi, aby sa vrátil na facebook a instagram

Meta umožní Trumpovi, aby sa vrátil na facebook a instagram Ilustr. foto: Facebook D. Trump

Spoločnosť Meta v najbližších týždňoch umožní bývalému americkému prezidentovi Donaldovi Trumpovi, aby sa vrátil na sociálne siete facebook a instagram, ktoré táto firma prevádzkuje. Dnes to uviedol vysoký manažér spoločnosti Nick Clegg.

 Facebook v súvislosti s útokmi na sídlo amerického Kongresu zo 6. januára roku 2021 Trumpovi zakázal účet na neurčito, neskôr opatrenie zmiernil na najmenej dva roky.

"Dospeli sme k záveru, že nebezpečenstvo (pre bezpečnosť verejnosti) sa dostatočne znížilo," uviedol Clegg, šéfov Mety pre globálne záležitosti. "V najbližších týždňoch obnovíme účty pána Trumpa na facebooku a na instagrame. Avšak urobíme to s novými bezpečnostnými poistkami, aby sme zabránili opakovanému porušeniu pravidiel,“ dodal.

"FACEBOOK, ktorý od vylúčenia vášho obľúbeného prezidenta, teda mňa, stratil na hodnote miliardy dolárov, práve oznámil, že obnovuje môj účet. Taká vec by sa úradujúcemu prezidentovi a ani nikomu inému, kto si nezaslúži pomstu, nikdy nemala stať," cituje Trumpa agentúra AP.

Po zmene vlastníka vyjadrila ochotu obnoviť účet Trumpovi aj sociálna sieť twitter. Bývalý prezident ale dal najavo, že o návrat na túto platformu vlastnenú miliardárom Elonom Muskom nestojí. Po vylúčení z mainstreamových sociálnych sietí používa Trump ako komunikačný nástroj platformu Truth Social, ktorú založil potom, čo mu bol zablokovaný účet na twitteri.

Televízia CNN na svojich internetových stránkach uvádza, že prípadný návrat na facebook a instagram by pre Trumpa znamenal prístup k významným platformám, ktoré by mohol použiť na získavanie podpory a peňazí pred prezidentskými voľbami v roku 2024. Trump už pred časom oznámil, že sa bude uchádzať o republikánsku nomináciu.