WhatsApp sľubuje väčšiu transparentnosť a plné dodržiavanie pravidiel EÚ

WhatsApp sľubuje väčšiu transparentnosť a plné dodržiavanie pravidiel EÚ

Prevádzkovateľ chatovacej aplikácie WhatsApp sľúbil, že po sťažnostiach na zmenu pravidiel ochrany súkromia bude transparentnejší a že bude plne dodržiavať pravidlá Európskej únie. Vo svojom oznámení to dnes uviedla Európska komisia (EK), ktorá ako exekutívny orgán EÚ plní aj úlohu protimonopolného úradu. WhatsApp je súčasťou americkej technologickej spoločnosti Meta Platforms, predtým Facebook.

WhatsApp používateľom uľahčí odmietanie aktualizácií, keď s nimi nebudú nesúhlasiť. Zrozumiteľne tiež vysvetlí, kedy také odmietnutie povedie k tomu, že používateľ nebude môcť službu WhatsApp už naďalej používať.

Prevádzkovateľ WhatsAppu tiež uviedol, že osobné údaje užívateľov nezdieľa na reklamné účely s tretími stranami ani s inými spoločnosťami zo skupiny Meta, teda ani s Facebookom. Dialóg medzi WhatsAppom a komisiou koordinovala švédska spotrebiteľská agentúra a írska komisia pre hospodársku súťaž a ochranu spotrebiteľov. Sprostredkovala ho komisia.

"Vítam záväzok WhatsAppu, že zmení svoje postupy tak, aby boli v súlade s pravidlami EÚ, a že bude aktívne informovať užívateľov o akýchkoľvek zmenách ich zmluvy a rešpektovať ich výber, namiesto toho, aby sa ich na to pri každom otvorení aplikácie znovu pýtal. Spotrebitelia majú právo porozumieť tomu, s čím súhlasia a čo táto voľba konkrétne obnáša, aby sa mohli rozhodnúť, či chcú platformu naďalej používať,“ uviedol eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders.

Na údajne nekalé praktiky v súvislosti s aktualizáciami podmienok služby a zásad ochrany osobných údajov WhatsAppu upozornila v januári minulého roka Európska spotrebiteľská organizácia (BEUC) a osem jej členských asociácií. EK a európske úrady pre ochranu spotrebiteľov, teda sieť pre spoluprácu v oblasti ochrany spotrebiteľov CPC, zaslali prevádzkovateľovi aplikácie WhatsApp vo veci list. Vlani v júni svoje požiadavky zopakovali v ďalšom liste.

CPC bude aktívne sledovať, ako WhatsApp tieto záväzky zavádza pri budúcich aktualizáciách svojich zásad. Ak to bude nutné, bude vynucovať ich dodržiavanie aj vymáhaním prípadných pokút.