Bezpečnostní experti varujú pred novými pravidlami aplikácie WhatsApp

Bezpečnostní experti varujú pred novými pravidlami aplikácie WhatsApp Ilustr. foto W.R.P.R.

Komunikačnú platformu WhatsApp dnes využívajú takmer 2 miliardy používateľov. Tá si v posledných dňoch vyslúžila kritiku po tom, čo svojim používateľom oznámila, že ak chcú aj naďalej využívať aplikáciu, musia súhlasiť so zdieľaním svojich údajov so sociálnou sieťou Facebook, ktorá vlastní spoločnosť WhatsApp.

Bezpečnostní experti zo spoločnosti Aliter Technologies však varujú pred týmto krokom.

“Práve WhatsApp počas svojho uvedenia na trh v roku 2009 lákal užívateľov na bezplatné služby, ktoré nikdy nebudú zdieľané s treťou stranou. Dnes, v dobe, kedy je Facebook zapletený do dvoch protimonopolných žalôb podaných desiatkami štátov a federálnej vlády, a kedy čelí rastúcej nedôvere používateľov, prichádza informácia, že WhatsApp bude zdieľať citlivé informácie práve s Facebookom,” povedal Vladimír Palečka, expert na kyberbezpečnosť spoločnosti Aliter Technologies.
V praxi to podľa neho znamená, že ak súhlasíte s novými pravidlami spoločnosti WhatsApp, súhlasíte tiež so zdieľaním všetkých svojich osobných či profesionálnych údajov s Facebookom.

Aj keď aplikácia WhatsApp využíva šifrované spojenie, zhromažďuje metadáta o konverzáciách. V pravidlách ochrany osobných údajov spoločnosť vysvetľuje, čo zhromažďujú.
WhatsApp kategorizuje informácie, ktoré zhromažďuje, do troch kategórií – informácie, ktoré používateľ poskytuje; informácie, ktoré zhromažďuje automaticky a informácie, poskytované tretími stranami. V prípade súhlasu, ktorý dáte WhatsAppu so zdieľaním dát aj Facebooku, odovzdá užívateľ tieto dáta:
 
• Informácie o účte
• Správy a ich obsah
• Spojenia
• Transakčné informácie
• Informácie o zariadení a pripojení
• Cookies
 
Je teda zrejmé, že WhatsApp zhromažďuje informácie o svojich používateľoch, ktoré by mohli poskytnúť prehľad o pravidlách, spojeniach, účastníkoch konverzácií, frekvencii a dokonca aj geolokačných údajoch.
Niektoré z týchto údajov by sme mohli klasifikovať ako metadáta a niektoré z nich sú úprimne povedané iba neosobné údaje, no napriek tomu cenné údaje. Aplikácii však nejde o sledovanie toho, čo si užívatelia píšu, ale o cenné dáta o užívateľoch, ich návyky a správanie, ktoré možno použiť na lepšie adresovanie reklám či služieb, upozorňuje v tlačovej správe spoločnosť Aliter Technologies.
 
Čo teda robiť, ak nesúhlasíte so zdieľaním dát?

“Brániť sa dá iba obmedzene. Prvým krokom je nesúhlas s novými pravidlami. V tomto prípade existencia vášho účtu nezanikne, akurát nebudete môcť používať svoje konto na komunikáciu a využívať naďalej služby WhatsApp,” povedal Palečka, ktorý radí, ak sa bez podobných služieb nezaobídete, je možné využiť inú - podobnú aplikáciu, ktorá má taktiež šifrované spojenie, rôzne ďalšie formy zabezpečenia komunikácie a nezdieľa dáta s tretími stranami. Medzi najbezpečnejšie aplikácie patrí napríklad Signal, Threema či Telegram, ako ďalšia alternatíva je tu ešte aj u nás známy Viber.