Či je umelá inteligencia nebezpečná, sa podľa Bidena ešte ukáže

Či je umelá inteligencia nebezpečná, sa podľa Bidena ešte ukáže Reprofoto ABC

Americký prezident Joe Biden povedal, že sa ešte len ukáže, či je umelá inteligencia nebezpečná. Zároveň zdôraznil, že technologické firmy majú zodpovednosť zaistiť bezpečnosť svojich produktov, než ich ponúknu verejnosti. Informuje o tom agentúra Reuters.

"Technologické spoločnosti majú povinnosť uistiť sa, že ich produkty sú bezpečné, než ich zverejnia," povedal Biden na začiatku zasadnutia Rady poradcov prezidenta pre vedu a technológie. Na otázku, či je umelá inteligencia nebezpečná, odpovedal: "To sa ešte len uvidí. Mohla by byť."

Umelá inteligencia by ale podľa Bidena mohla byť užitočným nástrojom, napríklad v boji s chorobami či klimatickými zmenami. "Umelá inteligencia môže pomôcť riešiť niektoré veľmi ťažké problémy, ako sú choroby a zmena klímy, ale musí sa tiež zaoberať potenciálnymi rizikami pre našu spoločnosť, ekonomiku a národnú bezpečnosť," povedal americký prezident.

Verejnú debatu o prínosoch a etických a spoločenských následkoch umelej inteligencie v poslednej dobe rozvíril chatbot ChatGPT, ktorý dokáže na základe jednoduchých otázok generovať články, eseje, vtipy, ale aj poéziu.

Taliansko minulý týždeň dočasne zablokovalo ChatGPT kvôli obavám o ochranu osobných údajov. Spojené štáty zatiaľ zaujali iný prístup. Bidenova administratíva vlani predstavila súbor ďalekosiahlych cieľov zameraných na odvrátenie škôd spôsobených vzostupom systémov umelej inteligencie, vrátane pokynov, ako chrániť osobné údaje ľudí a obmedziť sledovanie, píše AP.