CNN: Američan podozrivý zo zverejnenia utajovaných dokumentov bol obvinený (VIDEO)

CNN: Američan podozrivý zo zverejnenia utajovaných dokumentov bol obvinený (VIDEO) Reprofoto EP

Zadržaný Jack Teixeira podozrivý zo zverejnenia utajovaných amerických dokumentov bol dnes obvinený z neoprávneného držania a odovzdávania utajovaných informácií, uviedla americká stanica CNN.

Dvadsaťjedenročný člen leteckej zložky národnej gardy štátu Massachusetts, ktorého vo štvrtok v súvislosti s prípadom zatkol Federálny úrad pre vyšetrovanie (FBI), dnes stál pred súdom v Bostone. Federálny sudca rozhodol, že Teixeira zostane aj naďalej vo väzbe. Ďalšie vypočutie sa má konať budúcu stredu, uviedla agentúra AP.

Počas krátkeho pojednávania pred súdom Teixeira prehovoril iba dvakrát. Na otázku, či rozumie svojmu právu mlčať, odpovedal: "Áno". Potvrdil tiež, že vyplnil špeciálne finančné vyhlásenie, ktoré podľa sudcu preukazuje, že má nárok na zastupovanie verejným obhajcom.

Ako upozorňuje Denník N Na rozdiel od Snowdena, Chelsea Manningovej či kedysi dávno Daniela Elsberga však Jack Teixeira pravdepodobne nie je žiaden whistleblower. Dokumenty, medzi ktorými boli aj prísne tajné dokumenty o vojne na Ukrajine, neukradol a nešíril preto, aby poukázal na prešľapy americkej vlády. V skutočnosti sa len chcel vytiahnuť pred svojimi online kamarátmi.

Utajované americké dokumenty súvisiace s citlivými informáciami spojenými okrem iného s ruskou vojnou na Ukrajine začali minulý týždeň zverejňovať americké médiá. Materiály sa predtým objavili najprv na komunikačnej platforme Discord, odkiaľ sa rozšírili na iné sociálne siete, hojne sa zdieľali okrem iného na proruských účtoch.

Za úmyselné odovzdávanie informácií o národnej obrane hrozí odsúdenému až desať rokov väzenia. Ako poznamenala agentúra Reuters, Teixeira by mohol čeliť dlhšiemu trestu v závislosti na tom, aké všetky obvinenia proti nemu budú vznesené.