Maďarská vláda vo videu ukázala mapu Ukrajiny bez Krymu, Ukrajinci to kritizujú

Maďarská vláda vo videu ukázala mapu Ukrajiny bez Krymu, Ukrajinci to kritizujú Ilustr. foto: Omediach.com

Ukrajinské médiá kritizujú video zverejnené na youtubovom kanáli maďarskej vlády, v ktorom sa objavila mapa zobrazujúca Ukrajinu bez polostrova Krym. Video, ktoré medzi tým stiahli, okrem toho vyzývalo na ukončenie vojny a na riešenie konfliktu cestou mierových rokovaní. Kyjev ale opakovane upozorňoval, že mierové rokovania s Moskvou vo chvíli, keď ruské sily okupujú časť ukrajinského územia a ďalej podnikajú na Ukrajinu útoky, nie sú z jeho pohľadu možné.

"Nastal čas na mier! Desiatky tisíc detí osireli, stovky tisíc domov sú zničené, vyše desať miliónov ľudí muselo opustiť domovy, ale vojna pokračuje a ľahko sa z nej môže stať svetová. Už bolo dosť vojny, koniec devastácie môže priniesť len pokoj zbraní, len mierové rokovania môžu zachrániť životy," hovorí vo videu podľa ruskojazyčného vydania webu BBC News hlas, ktorého naliehavosť dokresľujú sirény, dramatická hudba a znepokojujúce zábery zničených miest, idúceho tanku alebo psychicky zlomených ľudí.

Vo videu ale nie je ani zmienka o tom, že vojnu na Ukrajine rozpútalo Rusko, upozorňujú ukrajinské médiá. Keď sa v ňom na niekoľko sekúnd objaví mapa s červeno vyznačenou Ukrajinou, polostrov Krym je zašedivený. Oficiálne pritom maďarská vláda anexiu Krymu Ruskom neuznala. Rusko polostrov anektovalo v rozpore s medzinárodným právom v roku 2014, svoju ozbrojenú agresiu voči Ukrajine Moskva naplno rozpútala vlani vo februári.

Maďarská vláda Viktora Orbána ale dlho volá po zmiernení sankcií, ktoré uvalila v niekoľkých vlnách Európska únia na Rusko kvôli jeho vojne na Ukrajine. Orbán okrem toho v piatok vyzýval, aby bolo Ukrajine zabránené v protiofenzíve, čo si všímali ako ukrajinské, tak aj ruské médiá vrátane napríklad denníka Kommersant.