Pre zvýšenie návštevnosti webu je efektívny copywriting a SEO analýza nevyhnutný základ

Pre zvýšenie návštevnosti webu je efektívny copywriting a SEO analýza nevyhnutný základ Foto: WhitePress

Online priestor je preplnený rôznymi stránkami, mnohé majú síce veľa obsahu, no čitateľ a potenciálny zákazník si ich nevšimne. Na to, aby sa vaša nová stránka, alebo aj tá staršia, objavovala na prvých pozíciách vo vyhľadávačoch, nepotrebujete nalievať tisíce do propagácie. Dôležité je myslieť na SEO analýzu a kvalitný copywriting, a to nielen pri zakladaní stránky, ale pravidelne.

Ukážeme si niekoľko základných pravidiel, ako strategická SEO analýza a efektívny copywriting môžu optimalizovať výkonnosť webových stránok.

Čo je SEO analýza a na čo ju potrebujeme?

SEO analýza je často jeden z prvých krokov, ktorý SEO špecialisti robia pri nových projektoch skôr, než začnú premýšľať nad ďalšími aktivitami či stratégiou.

Je to audit technických a obsahových prvkov webu, identifikácia problémových miest, ktorých nastavenie alebo náprava pomáha k zvýšeniu organickej návštevnosti. Pričom je dôležité problémové miesta na vašom webe priebežne kontrolovať a pravidelne dopĺňať šikovné vychytávky. SEO analýzu delíme na dve časti: technickú a obsahovú.

Na čo sa zamerať pri technickej SEO analýze?

Hlavným cieľom SEO analýzy je vytvoriť stránku, ktorá dáva odpovede návštevníkom a zároveň je ľahko čitateľná a prístupná pre vyhľadávače.

Ide napríklad o správnu a logickú štruktúru webu, interné prelinkovanie stránok, optimalizovaný zdrojový kód webovej stránky, SSL certifikát, samozrejmosťou by mal byť responzívny dizajn - vhodný pre mobilné zariadenia, správne napísaná URL adresa. Ale aj detaily ako sú správne názvy obrázkov, alt tagy, meta dáta, kľúčové slová a ďalšie dôležité faktory.

Vyberiete si obsahovú SEO analýzu alebo efektívny copywriting? Najlepšie oboje

Absolútne kľúčový pre vaše stránky je obsah. Ten by mal byť originálny, kvalitný a jedinečný, pretože vyhľadávač Google má rád jedinečné texty. Tie pomáhajú stránkam dostať sa v organickom vyhľadávaní na popredné miesta.

Čo je copywriting?

Nie každý však vie napísať pútavý text. Nekvalitné či naivné texty k silným značkám nepatria. Preto je dobré využiť prácu skúseného copywritera a vy získate okrem záruky kvalitného obsahu aj viac času sa venovať tomu, v čom ste dobrý.

Pojem copywriting v širšom význame je to tvorba textov pre marketing. Vychádza zo spojenia anglických slov copy - reklamný text a writing - písanie. Copywriting má za cieľ motivovať čitateľa ku kúpe tovaru či služby. Môže slúžiť aj na posilnenie vašej pozície na trhu, vnímanie vašej značky zákazníkmi a zvýšenie povedomia.

Ak už máte dobrého copywritera nezabudnite aj na ďalšie vychytávky obsahovej SEO analýzy ako je logická štruktúra webu, ale aj špeciálne podstránky, ako je napríklad blog, slovník, štatistiky či „často kladené otázky“, ktoré sú skvelé miesta, kde môžete aplikovať kľúčové slová.

Často sa stáva, že majitelia e-shopov alebo webov si neuvedomujú fakt, že vytvorením stránky to nekončí. O svoju webovú stránku sa musíte priebežne starať, zlepšovať užívateľskú skúsenosť, dizajn a texty - preto je dôležité vracať sa k SEO analýze pravidelne a nezabúdať na kvalitu textov.