Každé dieťa si zaslúži peknú nemocnicu

Každé dieťa si zaslúži peknú nemocnicu Foto: Ľudia ľuďom

Slovenské zdravotníctvo a špeciálne nemocničné zariadenia pre deti majú obrovský modernizačný dlh, ktorý je potrebné riešiť. Práve komfort malých detský pacientov a ich rodičov sa rozhodli riešiť v občianskom združení Pomáhame deťom Národného ústavu detských chorôb, kde zorganizovali zbierku cez darcovský portál ĽudiaĽudom.sk na zlepšenie podmienok hospitalizovaných detí a ich rodičov na Klinike detskej neurológie v nemocnici na bratislavských Kramároch. Zbierku občianske združenie organizuje v spolupráci s Národným ústavom detských chorôb v Bratislave, Nadáciou TV Joj a telekomunikačným operátorom 4ka.

„Každé dieťa a rodič túžia mať krajšie a lepšie prostredie, keď sa ocitnú v nemocnici. Pomôžte nám zútulniť detské izby, zariadiť telocvičňu pre deti, kúpiť postele pre rodičov, či zrekonštruovať balkóny. Podporte zbierku Národného ústavu detských chorôb. Pomôcť môžete cez darcovský portál na adrese www.ludialudom.sk/pomocdetom alebo zaslaním prázdnej SMS v hodnote 3€ na číslo 855 v sieti všetkých mobilných operátorov,“ hovorí Ján Laš výkonný riaditeľ ĽUDIA ĽUĎOM.

Dôstojné podmienky pre deti aj rodičov

Práve sa rozširuje a prerába nové neurologické oddelenie, keďže kapacitne staré priestory nestačia. Rovnako priestory už boli v nevyhovujúcom stave. Zbierka, ktorá prebieha prostredníctvo výzvy na darcovskom portáli, je smerovaná na celkové zlepšenie podmienok a humanizáciu priestorov oddelenia detskej neurológie pre ťažko choré deti, ktoré aj spolu s rodičmi strávia na lôžku v nemocnici dlhé mesiace.

„Cieľom finančnej zbierky na darcovskom portáli ĽudiaĽudom.sk je zabezpečenie finančných prostriedkov pre aktuálne rekonštruovanú Kliniku detskej neurológie v Národnom ústave detských chorôb v Bratislave. Finančné prostriedky sa použijú na nákup lôžok pre rodičov, telocvičňu pre špeciálnu fyzioterapiu detí, terapeutickú miestnosť pre psychológov, kuchynku pre rodičov, vybavenie izieb, celkové vizuálne spríjemnenie oddelenia pre detí. Každé euro nám pomôže k tomuto cieľu,“ hovorí Zuzana Čižmáriková PR manažérka z Národného ústavu detských chorôb.

Na čo sa využijú prostriedky zbierky?

Vyzbierané prostriedky sa využijú na zveľadenie priestorov nemocnice a to konkrétne na: Lôžka pre rodičov - Nakúpia sa pohodlné a kvalitné rozkladacie lôžka, aby si rodičia cez noc čo najviac oddýchli a načerpali sily do ďalšieho náročného dňa.

Telocvičňa - Fyzioterapeuti sa v nemocnici snažia o rozvoj dieťaťa nielen po pohybovej stránke, ale aj tej percepčnej a kognitívnej. Používajú rôzne pomôcky určené na udržanie rozsahu pohybov v jednotlivých kĺboch, udržanie svalovej sily, navodenie správnych pohybových stereotypov a samotnú mobilizáciu pacienta. Vybavenie telocvične je tak dôležité pre liečbu a zdravie detí.

Priestory pre detských psychológov a terapie - Psychológovia sú neoddeliteľnou súčasťou zdravotníckeho tímu. Aj na základe ich vyšetrení sa stanovuje diagnóza a samotná terapia. Často vyšetrujú deti, ktoré ťažko spolupracujú a s ktorými je náročné už len nadviazať kontakt (deti s vývinovými poruchami, mentálnym, telesným alebo viacnásobným postihnutím, s poruchami správania, traumatickým poškodením mozgu a pod.) Pre psychológov a psychologičky sa zabezpečí zariadenie a vybavenie pre dve navzájom prepojené miestnosti, v ktorých sa deti budú cítiť príjemne a bezpečne.

Izby pre pacientov - Vybavenie izieb, ako nočné stolíky, stôl a stoličky, úložné priestory, prebaľovacie pulty, polohovateľné kreslá a tiež výzdoba stien vhodná pre detského pacienta (nálepky/obrázky).

Kuchynka pre rodičov - Kuchynská linka so základnými spotrebičmi ako napr. malá chladnička, mikrovlnka, kanvica, stôl a stoličky.

Krajšie balkóny - Dva balkóny sa v prípade úpravy budú môcť používať ako priestor na rozptýlenie a oddych od uzavretých priestorov. Rekonštrukcia prebehne vrátane bezpečnostnej mreže po strop pre bezpečnosť pacientov, prekrytia dlažby umelým trávnikom, až po stoličky, stolíky, hračky a kvety.