Rusko vyhostilo z Moskvy spravodajkyňu serveru Politico

Rusko vyhostilo z Moskvy spravodajkyňu serveru Politico

Z Ruska bola vyhostená spravodajkyňa servera Politico v Moskve Eva Hartogová. Ruské ministerstvo zahraničia novinárke minulý pondelok oznámilo, že jej nepredĺži vízum, a dalo jej šesť dní na opustenie krajiny, informoval server. Hartogovej bolo povedané, že rozhodnutie urobili "príslušné orgány", žiadne ďalšie informácie ale nedostala.

 

Vyhostenie Hartogovej je prvým známym prípadom od začiatku ruskej vojny na Ukrajine, kedy bol zahraničný novinár sídliaci v Rusku vyhodený z krajiny. V oveľa vážnejších problémoch sa však v krajine ocitol americký novinár Evan Gershkovich, ktorý pracoval pre americký denník The Wall Street Journal. Od marca je v ruskom väzení, kde čelí obvineniu zo špionáže.

Od vlaňajšieho februára, kedy začala ruská invázia na Ukrajinu, musia zahraniční novinári žiadať o obnovenie víz a novinárskej akreditácie každé tri mesiace. Predtým to robili raz ročne.

"Eva Hartogová bezpečne opustila Moskvu po tom, čo úrady zamietli obnovenie jej víza a novinárskej akreditácie. Sme týmto rozhodnutím veľmi sklamaní, neochvejný záväzok Politica pokrývať aj naďalej dianie v ruskej vláde a jej vojnu na Ukrajine to ale nezníži," uviedol Jamil Ander. šéfredaktor európskej sekcie servera. "Dúfame, že sa Eva a Politico v blízkej budúcnosti do Moskvy vrátia, aby pokračovali v našom vecnom a nestrannom spravodajstve o ruskej politike," dodal.

Tridsaťpäťročná Eva Hartogová je holandskou občiankou s ruskými koreňmi. Do Moskvy sa presťahovala v roku 2013. Najskôr pracovala pre denník Moscow Times, potom pre holandský časopis De Groene Amsterdammer a následne pre Politico Europe.