Sieť X odstráni funkciu umožňujúcu zablokovať nechcených sledujúcich

Sieť X odstráni funkciu umožňujúcu zablokovať nechcených sledujúcich

Internetová sociálna sieť X, predtým twitter, odstráni funkciu, ktorá používateľom umožňuje zablokovať nechcených sledujúcich, a zabrániť im tak v čítaní a komentovaní príspevkov. Oznámil to majiteľ siete Elon Musk.

"Blokovanie bude ako funkcia odstránené," uviedol Musk. "Nemá žiadny zmysel," dodal. Blokovať podľa neho bude naďalej možné iba zasielanie priamych správ medzi užívateľmi.

Podľa serveru CNBC môžu používatelia pomocou funkcie blokovania zaistiť, že sa v reakciách na ich príspevky nebudú objavovať nenávistné a obťažujúce komentáre.

Zrušenie funkcie blokovania by podľa serveru BBC mohlo byť porušením podmienok obchodov s aplikáciami, ako sú App Store a Google Play. To by mohlo znamenať, že aplikáciu siete X nebude možné z týchto obchodov stiahnuť, píše BBC.

Zrušenie funkcie blokovania je ďalšou z viacerých zmien, ku ktorým Musk pristúpil po minuloročnom prevzatí siete za 44 miliárd dolárov. Tieto zmeny zahŕňali napríklad výrazné zníženie počtu zamestnancov, obnovenie skôr zrušených účtov či nedávne premenovanie siete na X.

Musk sa označuje za zástancu absolútnej slobody slova, niektorí kritici však jeho postoj označujú za nezodpovedný. Existujú výskumy, podľa ktorých na sieti X po prevzatí došlo k vzostupu nenávistných komentárov, a niektoré vlády sieť vinia, že dostatočne nereguluje obsah, napísala agentúra Reuters.

Musk, ktorý je tiež výkonným riaditeľom automobilky Tesla, je v súčasnosti najbohatším človekom na svete. Podľa indexu miliardárov, ktorý zostavuje agentúra Bloomberg, dosahuje aktuálna hodnota jeho majetku 205 miliárd dolárov.