Americkí spisovatelia žalujú Metu kvôli umelej inteligencii

Americkí spisovatelia žalujú Metu kvôli umelej inteligencii Ilustr. foto: Facebook

Skupina amerických spisovateľov vrátane držiteľa Pulitzerovej ceny Michaela Chabona žaluje spoločnosť Meta Platforms kvôli jej systému umelej inteligencie (AI) Llama.

 

Informovala o tom agentúra Reuters. Podľa tvorcov materská firma Facebooku či Instagramu porušila ich autorské práva a zneužila ich diela, keď ich použila na vylepšovanie svojho softvéru. Spisovatelia minulý týždeň žalovali aj spoločnosť OpenAI, ktorá stojí za chatovacím programom ChatGPT.

V prípade žaloby na OpenAI autori uviedli, že firma si je vedomá toho, aké cenné sú pre vylepšovanie AI kvalitné literárne texty. Okrem Chabona sa na postup vývojárov sťažujú aj dramatik David Henry Hwang a spisovatelia Matthew Klam, Rachel Louise Snyderová a Ayelet Waldmanová.

Hovorca spoločnosti Meta sa k žalobe odmietol vyjadriť a bližšie informácie neposkytol ani právny zástupca žalujúcej strany, uviedla agentúra Reuters.

Prvú verziu systému Llama dala Meta Platforms k dispozícii vo februári tohto roku a vtedy zverejnila aj súbor dát, ktoré používala pre tréning svojho modelu strojového učenia. V prípade novšej verzie Llama 2 už tento súbor dát nezverejnila.

Flama 2 je model AI založený na modeli jazyka, ktorý je dostupný pre verejnosť pod otvorenou licenciou. To znamená, že je k dispozícii verejnosti a môže byť voľne používaný, upravovaný a šírený. Na trh bol uvedený v júli a je distribuovaný prostredníctvom cloudovej služby Azure spoločnosti Microsoft a má konkurovať ChatGPT firmy OpenAI a systému Bard od Googlu.