Projekt Konšpirátori.sk už dáva dezinfo skóre aj videám na YouTube

Projekt Konšpirátori.sk už dáva dezinfo skóre aj videám na YouTube Reprofoto youtube ZVTV

Projekt Konšpirátori.sk, ktorý už niekoľko rokov robí rebríček dezinfowebov a dáva im skóre, s blížiacimi voľbami pridáva do systému aj dezinformačné YouTube kanály. Firmy, ktoré inzerujú na webe, tak ľahko odstránia svoje reklamy nielen z pochybných stránok ale už aj z pochybných videí. Ide napríklad o kanály Slobodného vysielača, InfoVojny, ZVTV, eReportu a ďalších známych konšpirátorov. 


“So štyrmi miliónmi používateľov je YouTube na Slovensku väčší ako Facebook. Je teda prirodzene obľúbeným nástrojom dezinformátorov, ktorí na ňom hlavne pred voľbami šíria konšpiračné videá. Preto sme sa rozhodli pozrieť sa okrem webstránok aj na YouTube kanály,” hovorí Peter Jančárik, spoluzakladateľ projektu Konšpirátori.sk. Web na základe hodnotenia odbornej komisie a piatich kritérií zverejňuje zoznam stránok s neserióznym, klamlivým, podvodným, konšpiračným alebo propagandistickým obsahom. V zozname sú videostránky označené ikonkou youtube.

Zoznam je určený pre verejnosť, ale aj pre firmy, ktoré nechcú, aby sa ich reklama zobrazovala na pochybných weboch ani na YouTube kanáloch. Databázu Konšpirátorov už dnes využíva viac ako 140 000 online kampaní na Slovensku a v Česku.

“Zatiaľ sme na zoznam zaradili YouTube kanály jednoznačne spojené s webmi, ktoré už prešli hodnotením,” povedal Jančárik. Ide napríklad o kanály Slobodného vysielača, InfoVojny, ZVTV, eReportu a ďalších známych konšpirátorov. “Postupne sa však komisia pozrie aj na najväčšie samostatne fungujúce YouTube kanály, ktorých konšpiračné videá každý mesiac dosahujú milióny prehratí,” dodáva Jančárik s tým, že ľudia im môžu aj hlásiť videá či kanály, ktoré následne posúdi komisia.

Rozšírenie hodnotenia vzniklo v spolupráci s agentúrou New School Communications a startupom elv.ai. “Odbornej komisii Konšpirátorov uľahčíme posudzovanie obsahu videí prostredníctvom automatických prepisov videí a prípravy ďalších podkladov na hodnotenie,” povedal Jakub Šuster, predseda predstavenstva elv.ai.

Inzerenti si musia aktualizovať skript

Firmy, ktoré už využívajú automatizovaný skript pre Google Ads a chcú zo svojich kampaní vyraďovať aj YouTube kanály, si ho musia aktualizovať podľa týchto pokynov. Skript vytvorila digitálna agentúra Riesenia.com v spolupráci s NetSuccess.

Projekt Konšpirátori.sk vznikol v roku 2016 a podporujú ho desiatky reklamných a mediálnych agentúr. Za 7 rokov fungovania ho navštívilo viac ako 500 000 unikátnych návštevníkov a na vyraďovanie dezinformačných webov zo svojich kampaní ho využíva viac ako 11 000 inzerentov na Slovensku a v Česku. Databázu Konšpirátorov využíva aj česká reklamná platforma Sklik a skóre webov na zozname Konšpirátorov zohľadňuje aj vyhľadávač Seznam.cz.