Hlavné správy sú späť na zozname dezinfowebov

Hlavné správy sú späť na zozname dezinfowebov

Krajský súd v Bratislave definitívne zrušil všetky neodkladné opatrenia voči projektu Konšpirátori.sk, ktoré ho v minulosti prinútili dočasne stiahnuť Hlavné správy zo zoznamu problematických webov Konšpirátori.sk.

Združenie Konšpirátori.sk prevádzkuje verejný zoznam konšpiračných webov, ktorý využívajú najmä firmy na to, aby sa ich reklama nezobrazovala na pochybných stránkach.

Pred niekoľkými rokmi Hlavné správy zažalovali zakladateľov projektu Konšpirátori.sk za to, že ich web sa objavil na ich zozname. Okresný súd v Bratislave v roku 2020 vydal neodkladné opatrenie, ktorým nariadil vyradiť Hlavné správy zo zoznamu. „Žalovali sme spoločnosť NetSuccess a Petit Press, ako aj jednotlivých členov hodnotiacej komisie,“ povedal vtedy šéfredaktor portálu Hlavné správy Róbert Sopko. "Iniciatíva prevádzkovaná, organizovaná a financovaná našou konkurenciou v podstate nás označila za neseriózne médium, seba samozrejme za seriózne a vyzývala zadávateľov reklamy, aby u nás neinzerovali, lebo by si tým mohli poškodiť dobré meno. Veľmi prefíkané. V podstate im akože záležalo iba na dobrom mene zadávateľov reklamy. A mnohí zadávatelia reklamy ako aj mediálne agentúry im na to skočili," napísali vtedy Hlavné správy.

Po aktuálnom rozhodnutí Krajského súdu sú Hlavnespravy.sk späť na zozname konšpirátorov. Po vypuknutí vojny na Ukrajine súdy pristúpili k postupnému rušeniu rozhodnutí, ktorými pôvodne Hlavným správam poskytli ochranu.

Krajský súd v Bratislave vo svojich uzneseniach predbežne odmietol tvrdenia Hlavných správ, že im projekt Konšpirátori.sk neoprávnene zasahuje do ich práv. Súd pritom zohľadnil aj vypnutie Hlavných správ na pokyn NBÚ.

“Vyzerá to, že slovenské súdy berú spoločenskú hrozbu dezinformačných webov po rokoch vážne. Z ich nedávnych rozhodnutí vyplýva, že už nemajú pochopenie pre reči o tom, že kritici dezinfowebov chcú len poškodiť ich dobrú povesť alebo ich ekonomicky zničiť. Kritika toho, čo tieto weby publikujú je podľa krajského súdu opodstatnená,” povedal Peter Jančárik, podpredseda občianskeho združenia Konšpirátori.sk. “Veríme, že súdy budú k tomu, čo tvrdíme od samého začiatku, vnímavé aj pri samotnom pojednávaní s Hlavnými správami. Na jeho vytýčenie však márne čakáme už viac ako tri roky a zatiaľ musíme čeliť šikanóznym žalobám aj nezmyselným exekúciám,” dodal Jančárik.

Odporúčame aj: Slovensko zasiahla ďalšia informačná operácia. Po výsmechu ju nenápadne stiahli

Hlavné správy sú najväčší detinformačný web na Slovensku

Ich obsah tvoria väčšinou agentúrne správy, mnohé však manipulatívne upravujú. Preberajú proruské články a v hodnotení zahraničnej politiky optiku Kremľa. Po vojenskom vpáde Ruska Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) tento web zablokoval. Na stránke identifikovali škodlivú aktivitu podľa zákona o kybernetickej bezpečnosti.

Hlavné správy majú najväčšiu čítanosť na dezinfoscéne. Podľa odhadov Omediach.com je to približne tretina až polovica čítanosti Denníka N. Vznikli v roku 2012, stojí za nimi košická firma Heuréka Evolution.

Po roku 2018 nastal prudký nárast počtu zverejnených správ, čítanosti ale aj tržieb webu.

Odporúčame aj:

Web funguje ako denník – publikuje denne veľké množstvo článkov (pracovné dni cca 200, víkendy 50). Majú klasické podsekcie a dokonca aj vlastnú dennú karikatúru, fotku dňa, sekciu blogov. Dávajú priestor väčšine antisystémových strán a hnutí. Dlhodobo aj pred vojnou HS šírili prokremeľskú propagandu, nekriticky dávali priestor extrémistom, antivaxerom a rôznym konšpiračným teóriám. Pre šírenie antisemitizmu ich nedávno riešila aj Rada pre mediálne služby. 

Prispievateľa Hlavných správ Bohuša Garbára natočili pri preberaní úplatku od rozviedčíka z ruskej ambasády. Pre Hlavné správy písal aj Rus Jevgenij Paľcev (podpisuje sa menom Eugen Rusnák), upozornil v minulosti Denník N. Paľcev mal kontakty s ruskou mediálnou skupinou Rossija Segodňa (Rusko dnes), ktorú financuje Kremeľ.

Podľa rozšifrovanej komunikácie mal na obsah Hlavných správ vplyv aj Marian Kočner. Podľa Kočnerovej komunikácie so šéfredaktorom mal web aj financovať.

Súčasťou HS bol posledné roky aj proruský Armadnymagazin.sk, ktorý prinášal jednostranné informácie o bezpečnosti, obrane. Väčšina textov bola preberaná od proruských autorov.

O vydanie neodkladného opatrenia voči Konšpirátorom sa na jar tohto roka pokúšal aj český dezinfoweb AC24. Jeho návrh však bratislavský okresný a napokon aj krajský súd už rovno zamietli.

Projekt Konšpirátori.sk vznikol v roku 2016 a podporujú ho desiatky reklamných a mediálnych agentúr. Za viac ako 6 rokov fungovania dosiahol 500 000 návštev a automatizovaný skript na vyraďovanie dezinformačných webov sa rozhodlo používať 6 200 inzerentov na Slovensku a v Česku. Databázu Konšpirátorov využíva aj česká reklamná platforma Sklik a skóre webov na zozname Konšpirátorov zohľadňuje aj vyhľadávač Seznam.cz.