Firmy Apple, Disney a ďalšie kvôli antisemitizmu pozastavujú reklamu na sieti X

Firmy Apple, Disney a ďalšie kvôli antisemitizmu pozastavujú reklamu na sieti X Ilustr. reprofoto Fox News

Firmy Apple, Disney, Warner Bros Discovery či Lionsgate pozastavili marketing na platforme X. Reagujú tak na protižidovský príspevok, ktorý na platforme zdieľal jej majiteľ Elon Musk. Informuje o tom agentúra Reuters a server denníka The New York Times (NYT). Musk dnes uviedol, že spoločnosť X Corp zažaluje organizáciu Media Matters a ďalšie subjekty, ktoré podľa neho na platformu X zaútočili.

Organizácia Media Matters tento týždeň uviedla, že zistila, že inzeráty niektorých veľkých spoločností, napríklad od firiem IBM a Apple, sa na sieti X objavujú pri príspevkoch s antisemitským obsahom. Firmy následne začali reklamu na sieti X pozastavovať.

"Akonáhle sa v pondelok otvorí súd, X Corp podá termonukleárnu žalobu na Media Matters a všetkých, ktorí sa podieľali na tomto podvodnom útoku na našu spoločnosť," napísal dnes Musk na sieti X. Zverejnil tam aj vyhlásenie, podľa ktorého organizácia Media Matters skresľuje skutočnú situáciu na sieti X v snahe "podkopať slobodu slova a uviesť inzerentov do omylu".

Musk v stredu reagoval na príspevok, podľa ktorého Židia podporujú "nenávisť voči belochom". "Hovoríš presne pravdu," napísal k postu podnikateľ.

Jeho krok kritizoval okrem iného Biely dom, podľa ktorého je "neprijateľné opakovať ohavnú lož, ktorá stojí za najsmrteľnejším aktom antisemitizmu v americkej histórii". Odkazoval tak na konšpiračnú teóriu rozšírenú medzi neonacistami, podľa ktorej majú Židia tajný plán na podporu nelegálnej imigrácie do západných krajín s cieľom podrývať autoritu tamojšej bielej väčšiny. Na túto konšpiračnú teóriu sa odkazoval okrem iného Robert Bowers, páchateľ útoku na pittsburskú synagógu z roku 2018, pri ktorom zomrelo 11 veriacich.

Vo štvrtok svoju reklamu na platforme X pozastavil technologický gigant IBM a teraz ho nasledovali ďalšie spoločnosti.

Platformu X, predtým známu ako Twitter, prevzal Musk vlani v októbri. Za jeho pôsobenia sa okrem iného uvoľnili pravidlá na písanie príspevkov, čo podľa kritikov otvorilo cestu k nenávistným prejavom alebo šíreniu nepravdivých informácií. Sieť sa kvôli oslabenému moderovaniu obsahu už predtým stretla s odchodom inzerentov.