EU požaduje digitálne právo nebyť rušený či prijatie postupu - mysli skôr, než pozdieľaš

EU požaduje digitálne právo nebyť rušený či prijatie postupu - mysli skôr, než pozdieľaš Reprofoto EP

Európsky parlament vyzýva na vývoj etických digitálnych produktov, ktoré sa nespoliehajú na nebezpečné vzorce a návykový dizajn.

V správe prijatej v utorok europoslanci varujú pred návykovou povahou online hier, sociálnych médií, streamingových služieb a online trhovísk, ktoré využívajú zraniteľnosť používateľov na upútanie ich pozornosti a speňaženie svojich údajov. Poslanci chcú zvýšiť ochranu spotrebiteľa prostredníctvom bezpečnejších alternatív, aj keď nie sú pre platformy sociálnych médií také ziskové.

Parlament naliehavo vyzýva Komisiu, aby riešila existujúce právne medzery a zaviedla nové právne predpisy proti návykovému dizajnu. Ak sa tento problém nezačne riešiť, mal by podľa poslancov Parlament využiť svoje právo legislatívnej iniciatívy. V ich správe sa požaduje posúdenie a zákaz škodlivých návykových techník, na ktoré sa nevzťahuje smernica o nekalých obchodných praktikách, ako je nekonečné skrolovanie, predvolené automatické prehrávanie, neustále správy a potvrdenia o prijatí.

Etika ako súčasť dizajnu

Poslanci zdôrazňujú nedostatok transparentnosti, pokiaľ ide o presadzovania práva spotrebiteľov a inštitúcií v oblasti online služieb, a domnievajú sa, že spoločnosti by mali byť povinné vyvíjať etické a spravodlivé digitálne produkty a služby bez nebezpečných vzorcov, zavádzajúcich alebo návykových dizajnov.

Európsku komisiu naliehavo vyzýva, aby predložila digitálne „právo nebyť rušený“. Poslanci tiež chcú, aby Komisia vytvorila zoznam osvedčených postupov v oblasti dizajnu, ako je „mysli skôr, než pozdieľaš“, predvolené vypnutie oznámení, chronologické informačné kanály, režim šedej stupnice, automatické zámky a súhrny celkového času pred obrazovkou. Navrhujú aj kampane na zvyšovanie informovanosti s cieľom pestovať bezpečnejšie a zdravšie online návyky.

Vplyv na duševné zdravie

Poslanci sa obávajú fyzickej, psychologickej a materiálnej ujmy, ktorú môže mať ich návykový charakter vrátane straty sústredenia a kognitívnych schopností, vyhorenia, stresu, depresie či obmedzenej fyzickej aktivity. Obzvlášť sa obávajú dlhodobého vplyvu na zdravie maloletých a chcú viac výskumu rizík súvisiacich s online službami.

„Žiadna sebadisciplína nemôže poraziť triky Big Tech, poháňané armádami dizajnérov a psychológov, aby vás prilepili na obrazovku. Ak nebudeme konať teraz, bude to mať vplyv na duševné zdravie a vývoj mozgu budúcich generácií. Európsky parlament dnes vysiela silný signál: EÚ musí byť prvá na svete, ktorá sa bude zaoberať návykovým dizajnom online služieb,“ povedala Kim Van Sparrentak.

Európska komisia v súčasnosti hodnotí potrebu aktualizovať určité právne predpisy v oblasti ochrany spotrebiteľa s cieľom zabezpečiť vysokú úroveň ochrany v digitálnom prostredí, pričom výsledky sa očakávajú v roku 2024.

Problematické používanie smartfónov alebo internetu sa spája s nižšou životnou spokojnosťou a s príznakmi porúch duševného zdravia, ako je depresia, nízka sebaúcta, úzkosť, nedostatok spánku a obsedantno-kompulzívne správanie, pričom najzraniteľnejšie sú deti a mladí ľudia. Mladí ľudia vo veku 16 – 24 rokov strávia na internete v priemere viac ako sedem hodín denne, pričom každý štvrtý spadá do popisu problematického používania smartfónov pripomínajúceho závislosť.