4ka mobilná prevádzka na Nový rok – rekordné množstvo dát, volaní aj SMS v sieti 4ka

4ka mobilná prevádzka na Nový rok – rekordné množstvo dát, volaní aj SMS v sieti 4ka Ilustr. foto: 4ka

Na prelome rokov rastie mobilným operátorom prevádzka na maximá celého roka. Inak tomu nebolo ani tento rok, keď prvú hodinu nového roka 2024 vzrástol počet hovorov viac ako päťnásobne oproti poslednej hodine starého roka 2023. Počas Silvestra a prvých hodín prvého dňa nového roku sa v sieti 4ky prenieslo viac ako milión SMSiek, spolu si Štvorkári volali takmer 2,5 milióna minút a preniesli rekordný počet 238 terabajtov dát (1 TB = 1 000 GB), čím vysoko predčili aj dátovú prevádzku počas Vianoc.

Zákazníci 4ky prevolali vyše 2,5 milióna minút
Zákazníci 4ky poslali viac ako milión SMS
Zákazníci 4ky predátovali rekordných 238 TB dát

„Novoročná prevádzka v sieti 4ky bola vo všetkých ohľadoch rekordná, čomu sa veľmi tešíme. Naši zákazníci si spolu veľa volali, posielali SMSky a rekordne používali aj mobilné dáta. Absolútny rekord tohtoročnej hlasovej prevádzky nastal po polnoci, pričom si rodiny a priatelia volali priemerne viac a dlhšie ako po minulé roky. Počet hovorov prekonal 1 a štvrť milióna, čo je viac o 12,5 percenta ako minulý rok a hovory boli v priemere aj o málo dlhšie. Milo nás prekvapila aj rekordná dátová prevádzka, ktorá v celkovom objeme prekonala aj Štedrý deň,“ povedal Patrik Kollaroci, technický riaditeľ pre mobilné služby 4ka.

Rekordné dáta, päťnásobok volaní, či viac ako milión SMS

Celkovo sa v sieti 4ka prenieslo na Silvestra a v prvých hodinách Nového roka 238 TB dát, čo predstavuje medziročný nárast až o 14,5%, keďže pred rokom sa prenieslo 208 TB dát. Mierne o 2,3% stúpol aj objem dát prenesených v zahraničí. Rekordný bol aj počet volaní, ktorých zákazníci 4ky uskutočnili rekordný počet 1,27 milióna, pričom aj priemerná dĺžka hovoru oproti minulému roku stúpla takmer o 5%, s priemernou dĺžkou hovoru viac ako 2 minúty. Tento rok stúpal aj počet odoslaných SMS, ktorý prekročil 1 milión, pričom SMS prevádzka počas prvej hodiny po polnoci oproti priemeru počas silvestrovského dňa narástla viac ako štvornásobne.