Na Šimkovičovú podali trestné oznámenie

Na Šimkovičovú podali trestné oznámenie Ilustr. foto: MKSR

Mimovládna organizácia Inštitút ľudských práv (IĽP) podala na Generálnej prokuratúre SR trestné oznámenie na ministerku kultúry Martinu Šimkovičovú

IĽP má podozrenie, že výrokmi v rozhovore pre portál Topky.sk sa dopustila šírenia a podpory rasizmu a antisemitizmu. Ministerka povedala: “Európa vymiera. Nerodia sa nové deti, pretože tu je pretlak LGBTI. A zvláštne je, že pri bielej rase.”

“Je šokujúce, že ešte to nie sú ani len dva roky od teroristického útoku na Zámockej, pri ktorom zomreli dvaja ľudia, a členka vlády rozpráva takéto veci. Aj výroky verejne činných osôb, ktoré sa nedajú nazvať inak ako šírenie nenávisti, podnecujú homofóbiu, rasizmus a antisemitizmus. Žiaľ, kvôli tomu strašnému útoku vieme, že od slov k činom nie je ďaleko. Podpora a šírenie homofóbie na Slovensku, stále nie sú postavené mimo zákon, no rasizmus a antisemitizmus áno, a preto očakávame, že orgány činné v trestnom konaní pani Šimkovičovú odstíhajú v plnom rozsahu zákona. Podpora rasizmu a antisemitizmu nemá v Európe v roku 2024 čo hľadať. Vieme, kam takéto tendencie viedli v minulosti. Vyzývame ministerku Šimkovičovú, aby okamžite odstúpila,” uviedol riaditeľ IĽP Peter Weisenbacher.

Šimkovičová je známa svojím pôsobením v dezinformačných online médiách a počas svojho pôsobenia vo funkcii ministerky sa opakovane dostala do konfliktov s umelcami a umelkyňami, ale aj mimovládnymi organizáciami a aktivistami a aktivistkami za ľudské a menšinové práva.
Kvôli homofóbii musela v minulosti odísť z pozície moderátorky Televíznych novín Markízy.

“Máme podozrenie, že predmetná osoba sa dopustila porušenia § 423 a § 424 Trestného zákona, teda hanobenia rasy a podnecovania k národnostnej, rasovej a etnickej nenávisti. Vzhľadom na to, že tieto skutky spáchala ako verejný činiteľ podľa písmena c) odseku 3 Zákona č. 300/2005 Z. z., môže prichádzať do úvahy aj odňatie slobody na dva až päť rokov. Je nepochopiteľné, ako môže členka vlády SR hovoriť v takýchto intenciách o 'bielej rase', akoby židovské alebo rómske deti boli neželané, akoby Slovensko nebola republika svojich občanov a občianok, ale akési kmeňové spoločenstvo postavené na etnickej a rasovej príslušnosti,” povedal právnik IĽP Daniel Grejták.

Ministerstvo sa ohradilo. "Výroky pána Weisenbachera a Grejtáka sú absolútne scestné. Hraničia s porušovaním ľudských a občianskych práv ministerky kultúry. Jednak bezprecedentným spôsobom napádajú ústavné právo občianky Slovenskej republiky na slobodu prejavu a manipulujú verejnú mienku nekvalifikovanou právnou analýzou subjektívnej aj objektívnej stránky trestného činu hanobenia národa, rasy a presvedčenia. Je neprípustné, aby bol ústavný činiteľ štvanou zverou, ktorú sa mimovládne organizácie podporované rôznymi zahraničnými investormi snažia uloviť len preto, lebo vyjadruje svoj slobodný a legitímny názor, ktorým nikoho neuráža ani neponižuje," reagovala hovorkyňa ministerstva kultúry.

"Ministerka kultúry Martina Šimkovičová žiadnym výrokom úmyselne ani z nedbanlivosti neporušila trestný zákon. Je to človek so silným humánnym cítením a empatiou, preto zvažuje občianskoprávne aj trestnoprávne kroky voči neoprávneným zásahom do jej osobnej integrity, dodala hovorkyňa.