EK: Sieť X podľa predbežných záverov porušuje pravidlá EÚ, hrozí jej pokuta

EK: Sieť X podľa predbežných záverov porušuje pravidlá EÚ, hrozí jej pokuta

Internetová sieť X amerického miliardára Elona Muska podľa predbežných záverov Európskej komisie (EK) porušuje pravidlá Európskej únie o digitálnom obsahu. Komisia o tom informovala v tlačovej správe. Dodala, že pokiaľ sa jej závery potvrdia, vyrubí firme pokutu a bude požadovať výrazné zmeny jej praktík. Spoločnosť X s hodnotením nesúhlasí a Musk neskôr uviedol, že komisia jeho sieti ponúka nezákonnú tajnú dohodu, že keď bude potichu cenzurovať obsah, pokute sa vyhne.

Európska komisia má voči sieti X výhrady v súvislosti so systémom pre overovanie užívateľských účtov, transparentnosťou reklamy a poskytovaním dát výskumníkom. Sieť podľa predbežných záverov komisia v týchto oblastiach nespĺňa požiadavky nariadenia o digitálnych službách Únie (DSA).

Spoločnosť X uviedla, že nesúhlasí s hodnotením EÚ ohľadom toho, ako dodržiava DSA. Musk potom pohrozil súdom.

"Tešíme sa na úplne verejnú bitku na súde, aby sa ľudia v Európe dozvedeli pravdu," uviedol Musk na svojom účte na sieti X. Predtým napísal, že EK ponúkla firme nezákonnú tajnú dohodu, že pokiaľ bude ticho cenzurovať príspevky a nikomu o tom nepovie, potom nebude pokutovaná. To sieť X podľa neho na rozdiel od iných nemenovaných platforiem neprijala. "Ostatné platformy tú ponuku prijali," napísal Musk.

"Naším predbežným názorom je, že klamú používateľov a porušujú DSA," uviedol eurokomisár pre vnútorný trh Thierry Breton. "Spoločnosť X má teraz právo obhajovať sa. Ak sa ale náš názor potvrdí, vymeriame pokuty a budeme požadovať výrazné zmeny," dodal. V prípade porušenia DSA môže Európska komisia vymerať pokutu v ekvivalente až šiestich percent ročných tržieb daného podniku. Spoločnosť X už nemá akcie na burze, o svojom hospodárení teda nemusí verejne informovať.

Sieť X v minulosti pôsobila pod názvom Twitter. Musk firmu kúpil predvlani v októbri za 44 miliárd dolárov a podnik odvtedy prešiel rozsiahlymi zmenami. Tie okrem premenovania zahŕňali aj prepustenie väčšiny zamestnancov a uvoľnenie pravidiel pre reguláciu obsahu.

Zmeny sa nevyhli ani systému overovania užívateľov. Modrú ikonu, ktorú predtým zadarmo získavali overené účty politikov, novinárov či celebrít, teraz sieť poskytuje komukoľvek za mesačný poplatok.

"Pretože 'overený' štatút môže pomocou predplatného získať ktokoľvek, má to negatívny vplyv na schopnosť užívateľov robiť slobodné a informované rozhodnutia ohľadom autenticity účtov a obsahu," uviedla EK. Dodala, že tieto "overené účty" sa preukázateľne zneužívajú na klamanie užívateľov.

Európska komisia začala možné porušovanie požiadaviek DSA zo strany siete X vyšetrovať koncom minulého roka. V aktuálnej správe upozornila, že pokračuje vo vyšetrovaní siete X kvôli možnému porušovaniu požiadaviek v prípade opatrení proti šíreniu nezákonného obsahu a manipuláciám s informáciami.