Odborníci: Výpadok IT spôsobila asi nepodarená aktualizácia Windows

Odborníci: Výpadok IT spôsobila asi nepodarená aktualizácia Windows Ilustr. reprofoto: BIS

Globálny výpadok IT služieb so systémom Windows od spoločnosti Microsoft, ktorý dnes postihol letectvo, banky, médiá aj ďalšie odbory v mnohých krajinách, zrejme spôsobila nepodarená aktualizácia softvéru od firmy Crowdstrike.

"Globálny výpadok IT je spôsobený nepodarenou aktualizáciou softvéru Crowdstrike. Ide ho najskôr opraviť spustením systému Windows do núdzového režimu a odstránením súboru," uviedol na sieti X Michal Bláha, zakladateľ portálu Strážca štátu a poradca českého ministra pre digitalizáciu.

Výkonný riaditeľ spoločnosti CZ.NIC Ondřej Filip v Českej televízii povedal, že nezvládnutá aktualizácia Crowdstrike, ktorá mala zvýšiť bezpečnosť, vyvolala nestabilitu Windows. To malo kaskádovitý efekt na ďalšie globálne počítačové systémy. Veria, že odborníci Microsoftu vyriešia základný problém ešte počas dneška, dozvuky kvôli napríklad strate cenných dát ale možno potrvajú dlhšie.

Problémy v letectve, niektorých médiách, bankách, maloobchodoch či ďalších službách využívajúce počítačové systémy sú podľa svetových médií súčasťou globálneho IT výpadku. Problémy môžu súvisieť s programami spoločnosti Microsoft a firmy Crowdstrike, ktorá sa špecializuje na kybernetickú bezpečnosť. Zatiaľ sa nezdá, že by išlo o úmyselný útok. Microsoft uviedol, že situáciu rieši.

Od rána okrem iného mnoho letísk čelí problémom pri odbavovaní letov. Napríklad na nemeckom letisku Berlín-Braniborsko pred ôsmou hodinou rannou nemohlo žiadne lietadlo štartovať ani pristáť, uviedla na svojom webe verejnoprávna stanica RBB. Problémy sa okrem Berlína, Melbourne, Edinburghu alebo celého Španielska objavili aj na pražskom Letisku Václava Havla a problémy hlásia aj Spojené štáty, Francúzsko či Nórsko. Letecké spoločnosti American Airlines, United a Delta požiadali americký letecký úrad FAA o globálne zastavenie všetkých letov, pretože k problémom dochádza aj v letovej komunikácii, informovala televízna stanica ABC.

Problémy sa týkajú aj ďalších odvetví. Napríklad britská televízia Sky News nemohla dnes ráno vysielať, mimo prevádzky je aj systém na objednávanie lekárskych prehliadok v Anglicku a výpadky zaznamenávajú aj britskí železniční dopravcovia.