Čo môžete poradiť deťom, aby sa nestali obeťou kyberšikany

Čo môžete poradiť deťom, aby sa nestali obeťou kyberšikany Ilustr. foto: Orange

Spôsobuje neviditeľné rany, ktoré sa dlho hoja, a to predovšetkým u detí a mladých. Čo s tým urobiť? Na začiatok túto tému aspoň zviditeľniť. Dostať ju zo súkromných správ a násteniek detí, kde sa šikana a hejty najčastejšie odohrávajú, do väčšieho povedomia celej spoločnosti. Prinášame niekoľko rád, ako sa brániť a nepodľahnúť jej.

Článok je súčasťou spolupráce Omediach.com a programu Beznastrah.online od Orangeu, ktorého cieľom je vzdelávať dospelých o tom, ako môžu chrániť deti a mladých pred negatívnymi dopadmi používania digitálnych médií. Program prináša užitočné informácie a rady odborníkov, bezplatnú online poradňu a rovnomennú praktickú publikáciu pre rodičov. Súčasťou programu sú aj materiály pre učiteľov.

Dávajte si pozor na to, čo o sebe zverejníte na internete. Dobre si rozmyslite, komu prezradíte svoj e-mail, telefónne číslo alebo adresu, komu dáte prístup k svojim fotografiám alebo profilu, komu dovolíte, aby vás odfotil alebo natočil na video.

Využite právo brániť sa pred výsmechom, nadávkami či vyhrážkami. Dajte agresorovi pokojne a jasne najavo, že si takéto správanie neželáte a ďalej s ním už nekomunikujte.

Odporúčame aj: Mamy Katky Koščovej, Evelyn a influencerky Beccy odkazujú: Žiadne dieťa by si nemalo prejsť tým, čím to moje (VIDEO)

Ak kyberšikanovanie neprestáva, nenechávajte si to pre seba. Ak je vám niečo veľmi nepríjemné alebo vás to trápi, nie je to v poriadku. Povedzte o kyberšikanovaní niekomu dospelému – rodičovi, učiteľovi, psychológovi, polícii alebo sa obráťte na online poradňu či linku pomoci.

Zablokujte alebo nahláste agresora na internete administrátorovi stránky. Ak sa stretnete s útokmi, posmechom či vyhrážkami, všetky dôkazy (SMS správy, e-maily, stránky, čet) si ukladajte ako dôkazy.

Odporúčame aj: Psychologička: Kyberšikanovanie neničí len obeť, ale často aj tých, ktorí sa ubližovaniu prizerajú (ROZHOVOR)

Nezostaňte ticho. Ak vidíte, že niekto niekoho na internete šikanuje. Pomôžte obeti, zastaňte sa jej, povedzte niekomu dospelému o kyberšikanovaní. Ak páchateľ vidí, že obeť nie je sama, často so svojím správaním prestane.