Poľsko odhalilo skupinu Rusov, ktorá vraj chcela vydierať jednotlivcov i inštitúcie

Poľsko odhalilo skupinu Rusov, ktorá vraj chcela vydierať jednotlivcov i inštitúcie Ilustr. reprofoto: BIS

Poľským bezpečnostným zložkám sa podarilo rozbiť skupinu zloženú z Rusov a Bielorusov, ktorí sa snažili získavať informácie a potom ich využiť na vydieranie jednotlivcov i inštitúcií, informoval poľský vicepremiér a minister pre digitalizáciu Krzysztof Gawkowski. Išlo podľa neho o súčasť snahy ruských a bieloruských tajných služieb Poľsko politicky, vojensky aj ekonomicky paralyzovať.

"Bieloruské a ruské tajné služby mali jasný cieľ - získať informácie a použiť ich na vydieranie jednotlivcov i rôznych inštitúcií a viesť de facto kybervojnu," vyhlásil Gawkowski na tlačovej konferencii.

Ako cieľ prvej fázy útoku si podľa neho vybrali Poľskú antidopingovú agentúru (POLADA), cez ktorú chceli získať prístup do iných poľských inštitúcií. Išlo o miestne samosprávy, ale aj štátne firmy, ktoré majú čo do činenia s bezpečnosťou. Členovia skupiny podľa Gawkowského chceli prostredníctvom vydierania získavať peniaze alebo aj prípadných spolupracovníkov.

Gawkowski povedal, že cieľ, teda snahu získavať informácie a potom ich využiť na vydieranie, sa podarilo zmariť. Na rozbití skupiny sa podieľala kontrarozviedka (ABW) a štátna Vedecko-akademická počítačová sieť (NASK) v spolupráci s vojenskou tajnou službou.

Podľa Gawkowského nemožno povedať, že Poľsko je vďaka likvidácii tejto skupiny v bezpečí. "Hrozby prichádzajú každú hodinu, každú minútu a počas dňa sa určite stáva, že takých incidentov (v kybernetickom) je viac ako 1000," povedal poľský vicepremiér.

Západné spravodajské služby v súvislosti s ruskou inváziou na Ukrajine a pomocou západných krajín Kyjevu varujú pred vysokým nebezpečenstvom akcií ruských tajných služieb. Ide o kybernetické útoky, ale aj pokusy o sabotáže alebo podpaľačské útoky.