Vydavatelia apelujú na vládu a zákonodarcu: Nezabíjajte poľské médiá!

Vydavatelia apelujú na vládu a zákonodarcu: Nezabíjajte poľské médiá! Ilustr. foto: Omediach.com

S dramatickým apelom "Politici! Nezabíjajte poľské médiá!" vyšli na svojich internetových stránkach poľská televízia TVN 24, denníky Gazeta Wyborcza a Rzeczpospolita, spravodajské portály Onet a Wirtualna Poľska aj ďalšie médiá. Výzva vydavateľov, redakcií a novinárov digitálnych médií má upozorniť na to, že poľskí poslanci pominuli ich požiadavky a potreby pri schvaľovaní predpisov upravujúcich vzťahy internetových gigantov s médiami.

"Platformy ako Google či Meta pravidelne využívajú obsah médií, ale o zisky sa nedelia, čo postihuje redakcie a novinárov," uviedla TVN 24. Komentátori ďalších portálov varujú pred postupným "vyhladením médií" v dôsledku "sprisahania" vlády so zaoceánskymi internetovými gigantmi.

"Poľské médiá sú dôležitou súčasťou života každého z nás, všetkých ľudí žijúcich, bývajúcich a pracujúcich v Poľsku. Sú súčasťou kultúrneho dedičstva a demokratického systému. Ako také musia prežiť," cituje z výzvy Gazeta Wyborcza a pripomína, že poľské médiá v dávnejšej aj nedávnej minulosti stáli na stráži slobody, demokracie, občianskeho práva na verejnú diskusiu, pravdu a zodpovednosti. "Je v záujme Poľska, aby sa to nezmenilo," myslí si denník.

Médiá sa však musia stretávať s dominanciou globálnych technologických gigantov na trhu, a to aj poľskom. Ide o organizácie mimoriadne mocné a vplyvné, ktoré v dôsledku rýchleho rozvoja prevzali leví diel príjmov z reklamy, ktoré až doteraz financovali poľské médiá. "Beztrestne a bezplatne využívajú obsah, ktorý tvoríme, a zisky presúvajú do cudziny," tvrdia vydavatelia a zdôrazňujú, že na prežitie potrebujú podporu demokratického štátu, "ktorý vždy a s takou vášňou bránime".

Avšak štát podľa ich názoru zlyhal a Sejm, dolná komora parlamentu, pri schvaľovaní predpisov o autorskom práve v digitálnom svete "úplne pominul" ich požiadavky, hoci neboli nijako prehnané. Očakávali len zavedenie nástrojov na rokovanie medzi vydavateľmi a platformami v prípade sporov o tantiémy, spravodlivé odškodnenie za mediálny obsah zverejňovaný na internete a ochranu pred kopírovaním.

"Ide o kľúčové záležitosti pre poľské médiá, ambicióznu žurnalistiku aj vecnú debatu o veciach verejných. Ale nechuť vládnucich svedčí o absencii zodpovednosti a krátkozrakosti. Dnes ešte nie je neskoro," zdôrazňujú vydavatelia, redakcie a novinári.

Vyzývajú vládu, poslancov a senátorov, aby bez ohľadu na politické zameranie vypočuli argumenty médií a napravili vady v právnych normách. Prepustenie mediálneho priestoru globálnym hráčom totiž podľa autorov výzvy nielenže citeľne ochudobní poľskú spoločnosť, ale tiež môže ohroziť demokraciu v doterajšej podobe: "Nesmieme to pripustiť. Politici, urobte niečo nielen pre zahraničie internetových gigantov, ale aj pre Poľsko, Poľky a Poliakov!"