Komisia investuje 865 miliónov eur na podporu bezpečných sietí digitálnej pripojiteľnosti

Komisia investuje 865 miliónov eur na podporu bezpečných sietí digitálnej pripojiteľnosti Reprofoto EP

Európska komisia investuje 865 miliónov eur v rámci Nástroja na prepájanie Európy na podporu rýchlych a bezpečných sietí digitálnej pripojiteľnosti.

 

Komisia dnes prijala druhý pracovný program pre digitálnu časť Nástroja na prepájanie Európy (NPE) – Digitalizácia, v ktorom sa vymedzuje rozsah pôsobnosti a ciele opatrení financovaných EÚ na zlepšenie európskych infraštruktúr digitálnej pripojiteľnosti.

Na tieto opatrenia sa v rokoch 2024 až 2027 poskytnú finančné prostriedky vo výške približne 865 miliónov eur. Zlepšenie európskej infraštruktúry pripojiteľnosti má zásadný význam pre dosiahnutie cieľov európskeho digitálneho desaťročia do roku 2030, ktoré spočívajú v prepojení všetkých občanov a podnikov s 5G a gigabitovým pripojením. Štvrtá výzva v rámci Nástroja na prepájanie Európy - Digitalizácia bude vyhlásená v nasledujúcich dňoch.

Zainteresované strany sa po spustení budú môcť zúčastniť aj na informačných dňoch, aby sa dozvedeli viac o prioritách a hlavných aspektoch výziev, ako aj o postupoch hodnotenia a udeľovania.