RSF: Sedem rokov po vražde Daphne Caruanovej Galiziovej zdôrazňuje pokračujúcu potrebu reforiem

RSF: Sedem rokov po vražde Daphne Caruanovej Galiziovej zdôrazňuje pokračujúcu potrebu reforiem Ilustr. foto: Omediach.com

Pri príležitosti siedmeho výročia vraždy novinárky Daphne Caruanovej Galiziovej sa predstavitelia organizácie Reportéri bez hraníc (RSF) zišli v deviatich mestách po celom svete na pamiatku a solidaritu. S pokračujúcim trestným konaním proti trom podozrivým a reformou, ktorá je stále potrebná na implementáciu odporúčaní prelomového verejného vyšetrovania, je aj naďalej nevyhnutná trvalá medzinárodná pozornosť.

Naprieč deviatimi hlavnými mestami – Berlínom, Brazíliou, Bruselom, Londýnom, Parížom, Štokholmom, Taipei, Washingtonom DC a Zürichom – sa zástupcovia RSF zišli 16. októbra na pamiatku Daphne Caruanovej Galiziovej a vyjadrili solidaritu s jej rodinou a maltskými novinármi a občianskou spoločnosťou. V Londýne sa k RSF okrem iných priaznivcov pripojili aj zástupcovia Article 19, English PEN, Index on Censorship a Maltese community. V Bruseli sa zástupca RSF stretol s členmi siete rýchlej reakcie Media Freedom.

„Od jej vraždy uplynulo sedem rokov, ale Daphne Caruana Galizia zostáva vysoko symbolickou postavou, ktorá predstavuje odvahu investigatívnych novinárov a riziká, ktoré podstupujú pri vykonávaní svojej práce vo verejnom záujme. Jej vražda znamenala pochmúrny moment pre slobodu tlače a bezpečnosť novinárov a vrhla tieň na celú Európu aj mimo nej. Ako sme boli od úplného začiatku, stále sme tu, stále pozorne sledujeme trestné konanie a stále vedieme kampaň za veľmi potrebnú reformu na Malte," povedala Rebecca Vincentová, riaditeľka pre kampane RSF.

RSF sa tiež pripojila k 10 ďalším medzinárodným mimovládnym organizáciám v spoločnom liste maltskému premiérovi Robertovi Abelovi, v ktorom ho vyzvali, aby sa znovu zaviazal vytvoriť priaznivé prostredie pre maltských novinárov tým, že plne implementuje odporúčania z verejného vyšetrovania vraždy novinárky, ktoré sa skončilo v júli 2021.

Investigatívna novinárka Caruana Galizia, ktorá informovala o korupcii a organizovanom zločine, bola zavraždená 16. októbra 2017. K dnešnému dňu sa sedem osôb priznalo alebo bolo odsúdených za spoluúčasť na vražde a pokračuje trestné stíhanie proti trom podozrivým vrátane údajného objednávateľa a údajných dodávateľov bômb. Dňa 30. septembra 2024 maltský súd zakázal všetky komentáre a publikácie mimo súdnych pojednávaní súvisiace s prebiehajúcim konaním.

Malta je na 73. mieste zo 180 krajín v rebríčku RSF 2024 World Press Freedom Index.