Print this page

Mapy Google už môžu dopĺňať aj bežní ľudia

Vďaka novej funkcii Map Maker môžu Mapy Google vylepšovať už aj samotní slovenskí používatelia.

 

 

Google na Slovensko prináša ďalšiu z inovácií Máp Google – Map Maker. Funkcia umožní vylepšovať a aktualizovať mapové dáta Slovenska aj samotnými používateľmi Máp Google. Cieľom je presnejšie zmapovať lokality, pre ktoré nie sú k dispozícii podrobné mapové podklady a kde môžu pomôcť práve vedomosti a skúsenosti miestnych obyvateľov. Používatelia budú môcť doplniť alebo upraviť miesto na mape, pridať budovu, cestu a tiež skontrolovať úpravy od ostatných používateľov. Slovensko je jedna zo siedmych krajín, kde dnes bola funkcia spustená.

„Popri našich vlastných zlepšeniach by sme radi do nášho mapového tímu prizvali aj slovenských používateľov, ktorí sa vďaka funkcii Map Maker môžu o svoje lokálne znalosti okolia podeliť s používateľmi na celom svete," povedal Michal Zachar, Product Marketing Manager Googlu.

Funkcia Map Maker je súčasťou Máp Google a po Street View či mobilnej Navigácii Google je ďalšou kľúčovou mapovou inováciou.

Pomocou tejto funkcie je na Mapách Google možné:
• vytvoriť nový objekt, napr. významnú budovu, park, školu,
• zakresliť alebo dokresliť cestu, rieku, trať, prípadne zmeniť ich meno,
• vytvoriť alebo upraviť ohraničenie budov a územno-správnych celkov,
• doplniť alebo upraviť detaily, napr. otváracie hodiny, povrch cesty,
• odstrániť nepresné, zastarané a duplicitné informácie,
• upraviť existujúci objekt či aktualizovať ulice napríklad v rodnom meste.

Samotnému uverejneniu príspevkov predchádza proces schvaľovania a identifikovanie možných duplicít a spamu. Používatelia sa tiež môžu zapísať na odber noviniek z okolia, sledovať úpravy v reálnom čase a zohrávať tak dôležitú úlohu vo vylepšovaní miestnych mapových podkladov. Schválené úpravy sa následne zobrazia miliónom používateľov na Mapách Google (maps.google.sk), vrátane mobilnej aplikácie a v službe Google Earth.

Podrobné informácie o Map Maker sú na stránke www.google.sk/mapmaker.

Ako používať Google Map Maker?
1. Používateľ v pravom dolnom rohu obrazovky na Mapách Google klikne na tlačidlo Nahlásiť problém.
2. Po kliknutí sa objaví tabuľka s ďalšími možnosťami, ktorá ponúkne aj úpravu priamo pomocou nástroja Google Map Maker.
3. Úpravy pomocou Map Makeru je možné vykonať aj priamo zo stránky www.google.sk/mapmaker.
4. Rozhranie Map Makera používateľa intuitívne nasmeruje ku konkrétnemu úkonu (napr. ako pridať do máp nové miesto, zakresliť cestu alebo vyznačiť aktuálne zmeny).
5. V rámci Map Makeru môže používateľ kontrolovať a sledovať úpravy, ktoré urobili iní používatelia. Môže sa zapojiť do fóra Map Makera (v angličtine), naučiť sa zaujímavé tipy a triky vďaka Map Maker Pomocníkovi, alebo sledovať vylepšovanie máp v reálnom čase na stránke Map Maker Pulse.