Google začal aj na Slovensku a v ČR predpovedať povodne (FOTO)

Google začal aj na Slovensku a v ČR predpovedať povodne (FOTO) Foto: Google

Spoločnosť Google spustila už aj na Slovensku a v Česku svoju platformu Flood Hub na predpovedanie povodní. Tvrdí, že pred povodňami dokáže vďaka využitiu umelej inteligencie varovať až sedem dní dopredu. Firma to oznámila v tlačovej správe.

Umelá inteligencia spracováva rôzne verejne dostupné zdroje dát, ako sú predpovede počasia a satelitné snímky. Technológia kombinuje hydrologický model, ktorý predpovedá množstvo vody tečúcej v rieke, a model záplav, ktorý predpovedá, aké oblasti budú zasiahnuté a aká hlboká bude voda.

V roku 2018 Google spustil predpovedanie povodní v Indii a následne službu rozšíril do Bangladéša, aby pomohol bojovať s katastrofálnymi škodami spôsobenými každoročnými záplavami. Vďaka pokrokom v globálnych predpovedných modeloch postavených na AI a strojovom učení firma v roku 2022 rozšírila svoju technológiu do ďalších 18 krajín a v súčasnosti pridáva ďalších 80 krajín.

Povodňovú situáciu na Slovensku sleduje Flood Hub v rámci Google Map aktuálne na viacerých miestach. Vlády, humanitárne organizácie a jednotlivci môžu využiť Flood Hub na včasné opatrenia a prípravu na povodne na riekach, pričom môžu vidieť miestne relevantné údaje o povodniach a predpovede až 7 dní vopred – čo je nárast oproti minulému roku, keď boli informácie dostupné len 48 hodín vopred.

"S pridaním 60 nových krajín v Afrike, ázijsko-tichomorskom regióne, Európe a Južnej a Strednej Amerike naša platforma Flood Hub teraz zahŕňa územia s najvyšším percentom populácie vystavené riziku povodní a zažívajúce extrémnejšie počasie, pokrýva 460 miliónov ľudí na celom svete," informuje spoločnosť v tlačovej správe.