Google zaplatí nemecké Corint Media 3,2 mil. eur ročne za tlačový obsah

Google zaplatí nemecké Corint Media 3,2 mil. eur ročne za tlačový obsah

Americká internetová spoločnosť Google bude nemeckej autorskej spoločnosti Corint Media platiť 3,2 milióna eur ročne za využívanie jej tlačového obsahu.

Firma zastupuje najväčší európsky mediálny dom Axel Springer, ktorý vydáva denníky Bild a Die Welt, ale aj niekoľko regionálnych vydavateľov. Suma je nižšia, než Corint Media požadovala pôvodne, ale dohoda je len dočasná. Dnes o tom s odkazom na blog Googlu informuje agentúra DPA.

Google a početní tlačoví vydavatelia v Nemecku sa už niekoľko rokov sporia o to, koľko im má americký internetový gigant platiť za využívanie tlačového obsahu. Corint Media za neho žiadala ako primeranú odmenu 420 miliónov eur.

Dočasné riešenie podľa DPA ešte koniec sporu o primeranú odmenu za využívanie médií spoločnosťou Google v Nemecku neprináša. Rozhodcovské konanie pokračuje na nemeckom patentovom úrade v hlavnom spore. Spoločnosť Corint Media, ktorá spravuje približne tretinu nemeckých tlačových práv, očakáva v tomto hlavnom konaní výrazne vyššiu sumu. Google naopak predpokladá, že teraz dohodnutých 3,2 milióna eur ročne je konečných a dostatočných.

Corint Media uviedla, že dočasná dohoda ukončuje dlhé obdobie, kedy Google protiprávne využíval tlačový obsah jej zastupovaných organizácií bez toho, aby im zaň platil akúkoľvek odmenu. "V prebiehajúcom hlavnom konaní pred rozhodcovskou komisiou Corint Media naďalej presadzuje, aby sa táto odmena, ktorú má spoločnosť Google zaplatiť, ešte výrazne zvýšila," uviedla firma.