Nová hrozba - smrť pri robení selfie

Nová hrozba - smrť pri robení selfie Ilustr.foto mrhandsfree.com

Indické mesto Bombaj vyhlásilo po sérii smrteľných úrazov 16 zón, kde si ľudia v záujme vlastnej bezpečnosti nesmú zhotovovať autoportréty - takzvaná selfie.

 

 

Tieto oblasti sa nachádzajú predovšetkým pri mori, v miestach, kde nie je žiadne zábradlie. Za porušenie zákazu hrozí pokuta 1 200 rupií (15 eur).

Fotografiám seba samého, ktoré si fotograf zhotovuje natiahnutím ruky, prepadla celá krajina, vrátane premiéra Nárendra Módího, ktorý na internete zverejňuje svoje snímky s rôznymi svetovými lídrami.

Honba za čo najpodarenejším selfie však môže mať fatálne následky. India je krajinou, kde podľa americkej spoločnosti Priceonomics pri robení selfie zomrelo od roku 2014 najviac ľudí na svete, a to 19 z celosvetovej bilancie 49.

Táto smutná štatistika môže byť podľa AP čiastočne ovplyvnená tiež veľkosťou Indie, ktorá má 1,36 miliardy obyvateľov a kde sú chytré telefóny veľmi rozšírené.

V meste Násik tento mesiac zahynul študent, ktorý sa počas pikniku fotil na skale v blízkosti vodnej nádrže. Spadol do vody, utopil sa a s ním aj jeho spolužiak, ktorý mu skočil na pomoc.

V januári sa utopila osemnásťročná dievčina, ktorá sa fotografovala v turistami obľúbenej bombajskej pevnosti a zrútila sa do mora. Po tejto udalosti Bombajská polícia vytipovala riskantné miesta a plánuje začať informačnú kampaň.