Manželský pár sfalšoval výstup na Mount Everest, pomohol si photoshopom

Manželský pár sfalšoval výstup na Mount Everest, pomohol si photoshopom Foto: FB T. Rathod

Policajný manželský pár musí vrátiť certifikát.

 

 

Nepálske horolezecké úrady rozhodli, že indický manželský pár začiatkom tohto roka sfalšoval svoj výstup na najvyššiu horu sveta Mount Everest. Urobil tak s pomocou fotografií upravených tak, aby to vyzeralo, že boli na vrchole. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Nepálska vláda preto zrušila horolezecké certifikáty, ktoré boli indickému manželskému páru udelené, a zakázala im nasledujúcich desať rokov podniknúť v krajine akýkoľvek horský výstup. Manželia, ktorí sú obaja policajti z Púny v štáte Maháraštra, tvrdili, že ako prvý indický pár zdolali vrchol najvyššej hory sveta.

Prvá fotka je originál a druhá upravená photoshopom aj s indickou horolezkyňou:

Zdroj: thehimalayantimes.com

 

 

Prvá fotka je opäť originál staršieho dáta a druhá upravená s doplneným indickým horolezcom:

Zdroj: thehimalayantimes.com

Tvrdenie indického páru spochybnili ďalší horolezci, nepálske úrady preto začali vyšetrovanie a po mesiaci zverejnili výsledok, na základe ktorého odobrali páru cetifikát, čiže potvrdenie o výstupe.

Minuloročná horolezecká sezóna v Nepále bola zrušená po masívnom zemetrasení, ktoré okrem ďalších rozsiahlych škôd spustilo lavínu, ktorá zasypala základný tábor pod Everestom. Zahynulo 19 ľudí, ďalších 61 bolo zranených. V tomto roku počas sezóny od marca do mája horu pokorilo 454 ľudí.