Ťapáková a Lajčák reagujú na obvinenia mladej absolventky

Ťapáková a Lajčák reagujú na obvinenia mladej absolventky Foto: Markíza

Zuzana Hlávková nie je jediná, ktorá sa nemohla pozerať na dianie na MZV, a preto dala výpoveď.

 

 

Bývalá zamestnankyňa MZV v nedeľu večer na blogu upozornila na zvláštne dianie okolo propagácie Slovenska. Absolventka škótskej University of St Andrews Zuzana Hlávková nastúpila na ministerstvo zahraničných vecí v roku 2015, vo februári sa rozhodla odísť, odmietla sa zmieriť s pochybným prideľovaním zákaziek. Ministra o tom informovala v liste. Po včerajšom blogu svoje vyjadrenia zopakovala aj na tlačovej besede, ktorú viedol riaditeľ TIS Gabriel Šípoš.

Viac podrobností: Bývalá zamestnankyňa MZV: Médiám som musela klamať o cene predstavenia loga

Zuzana Ťapáková včera ani dnes na otázky Omédiách.com neodpovedala. V telefonickom rozhovore pre Markízu obvinenia poprela a bude sa brániť. „Tieto tvrdenia a obvinenia zo strany pani Hlávkovej, týkajúce sa mojej osoby, považujem za vykonštruované a nepravdivé. Neviem si predstaviť, čo je motiváciou jej konania a priznám sa, že sa ma to veľmi dotýka aj ľudsky, vzhľadom na to, že sa jedná o poškodenie môjho mena a budem to určite riešiť aj právnou cestou," povedala pre TV Markíza Zuzana Ťapáková.

Práve Ťapáková sa spomína ako možná kandidátka časti koalície na miesto po Václavovi Mikovi.

Minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák odmieta tvrdenia o pochybnostiach pri obstarávaniach. "Bývalá zamestnankyňa sa vyjadruje k veciam, o ktorých vzhľadom na svoje referentské zaradenie, nemohla mať kompletnú vedomosť, nesúvisia s jej pracovnou náplňou a presahujú trvanie jej pracovného pomeru," napísal Lajčák na Facebooku. Všetky obstarávania spojené s SK PRES – a bolo ich celkom 64 v úhrnnej sume vyše osem miliónov eur – sú podľa neho v súlade so zákonom. „Rovnako odmietam obvinenia na adresu našich zamestnancov a spolupracovníkov, ktoré sú nepravdivé, opierajú sa len o subjektívne dojmy a čiastkové informácie vytrhnuté z kontextu." Ťapáková podľa jeho slov ako externá poradkyňa poskytuje ministerstvu odborné poradenstvo v oblasti médií. „Nemá u nás výkonné právomoci, ani kompetencie zasahovať do rozhodovacích procesov. Keďže na našom ministerstve nemáme čo skrývať, požiadali sme príslušné štátne orgány, aby preverili všetky predsednícke obstarávania a ukončili tak akékoľvek pochybnosti," dodal.

Premiér Robert Fico odmietol kauzu komentovať.

O predražených zákazkach povedal pre Denník N aj ďalší bývalý zamestnanec MZV Pavol Szalai, ktorý odišiel z ministerstva spolu s Hlávkovou.