Plaťte viac! Odkazujú bangladéšske robotníčky známym módnym značkám

Plaťte viac! Odkazujú bangladéšske robotníčky známym módnym značkám Foto: IndustriALL Global Union

Bangladéšske odevné robotníčky a robotníci odmietli zvýšenie minimálnej mzdy. Ani po jej zvýšení totiž nedokážu z nej vyžiť, hovoria.

 

Vyzývajú preto globálne značky, aby platili viac za odevy, ktoré pre nich vyrábajú. Píše o tom agentúra Reuters s odvolaním sa na odborárov.

Bangladéšska vláda zdvihla minulý týždeň minimálnu mzdu o viac ako 50 percent na 8000 bangladéšskeho tak (zhruba 70 eur) mesačne. Išlo o prvé zvýšenie od roku 2013, kedy na zlé pracovné podmienky a ohodnotenie miestnych pracovníkov upozornila séria smrteľných nehôd v továrňach.

"Pracovníci požadujú 16.000 tak. Nie sú spokojní a početné organizácie hovoria o neobmedzenom štrajku, ak sa mzdy neprehodnotia," povedal Reuters koordinátor odborovej organizácie IndustriALL Global Union Mohd Raisul Islam Khan.

Bangladéš je druhým najväčším výrobcom odevov na svete hneď po Číne. Sektor ročne vyprodukuje 30 miliárd dolárov a podľa odhadov zamestnáva štyri milióny obyvateľov tejto viac ako 160 miliónovej krajiny. Osemdesiat percent z nich sú ženy.

Robotníčky a robotníci v Bangladéši patrí podľa aprílovej správy organizácie Fair Labor Association k najhoršie plateným zamestnancom na svete. Pätinu ich platu tvoria nadčasy, viac ako polovica z nich pracuje vyše 60 hodín týždenne.