Škoda Auto odmietla sponzorovať MS v hokeji, ak budú v Bielorusku

Škoda Auto odmietla sponzorovať MS v hokeji, ak budú v Bielorusku Foto: Facebook Škoda

Automobilka Škoda Auto nebude sponzorovať majstrovstvá sveta v hokeji, ak sa turnaj bude konať v Bielorusku. Pre automobilku je dôležité dodržiavať, chrániť a presadzovať všetky predpisy, ktoré ochraňujú ľudské práva. ČTK to dnes povedal vedúci komunikácie podniku Škoda Auto Tomáš Kotera.

Partnerstvo s majstrovstvami sveta trvá od roku 1993 a Škoda je hlavným sponzorom šampionátu. Zmluvu s Medzinárodnou hokejovou federáciou (IIHF) automobilka naposledy podpísala pred štyrmi rokmi s platnosťou do tohto roku.

"Dôsledne dodržiavame, chránime a presadzujeme všetky predpisy, ktoré ochraňujú ľudské práva ako celosvetovú základnú a všeobecnú potrebu. Z tohto dôvodu Škoda Auto odstúpi z pozície sponzora majstrovstiev sveta v ľadovom hokeji IIHF 2021, ak bude Bielorusko potvrdené ako jeho spoluorganizátor," povedal Kotera.

MS majú hostiť spoločne bieloruská metropola Minsk s lotyšským hlavným mestom Rigou od 21. mája do 6. júna. V Bielorusku ale po minuloročnom znovuzvolení Alexandra Lukašenka do prezidentskej funkcie vo voľbách, ktoré opozícia označila za zmanipulované, vypukli masové protesty. Lukašenko je obviňovaný z ich násilného potláčania.

Medzinárodný olympijský výbor pred mesiacom Lukašenka suspendoval rovnako ako šéfa národného hokejového zväzu Dmitrija Baskova, ktorý je podozrivý z toho, že sa zúčastnil násilného útoku na aktivistu Romana Bondarenka, ktorý neskôr zraneniam hlavy podľahol.

Prezident IIHF René Fasel po nedávnej návšteve Minska uviedol, že federácia má vážne obavy o schopnosť Bieloruska šampionát spoločne s Lotyšskom usporiadať. Priznal tiež, že IIHF dostala ponuku na prevzatie turnaja od Dánska a sama vedie rokovania so Slovenskom.