Na Slovensku odštartoval Suchý február. Tu je 5 tipov, ako vydržať mesiac bez alkoholu

Na Slovensku odštartoval Suchý február. Tu je 5 tipov, ako vydržať mesiac bez alkoholu

Kofola prichádza na Slovensko s osvetovou kampaňou, ktorou chce pomôcť zmeniť stereotypy v nadmernej konzumácii alkoholu. Na Slovenku je od alkoholu závislých 400 000 ľudí, viac ako 1 000 000 Čechov sa pohybuje za hranicou rizikového pitia. Ľudia, ktorí sa k iniciatíve pripoja, sa zaväzujú, že vydržia celý mesiac bez alkoholu. Vďaka registrácii na stránke suchyfebruar.sk sa môžu navzájom podporovať a vymieňať si zážitky.

Podstatou tejto osvetovej akcie je mesačná abstinencia od alkoholu. Účastníci môžu vďaka výzve hlbšie preskúmať svoj vzťah k alkoholu a vyskúšať si praktické dopady abstinencie nie len na fyzickú či duševnú kondíciu, ale aj na rozpočet ich domácnosti.

Osvetová kampaň sa už v Čechách stala tradíciou. Vlani sa do výzvy zapojilo asi 9 percent dospelých Čechov, teda 600 tisíc ľudí. Podľa prieskumu, ktorý si organizátori nechali spracovať, mala vďaka mesačnej abstinencii väčšina účastníkov viac energie, lepší spánok a zlepšil sa aj ich vzhľad.
 
Na Slovensko prichádza kampaň pod názvom Suchý február. Detašovaný slovenský tím sa združil okolo Kláry Dzúrikovej z Psychiatrickej kliniky v Trenčíne a členov občianskeho združenia Psychiatrická klinika v Trenčíne. “Myšlienkou, prečo tento projekt priniesť a spustiť na Slovensku, bolo uvedomenie si jasne alarmujúcej situácie, ktorá sa týka požívania alkoholu a ktorá je často za hranicou bežnej konzumácie. Motiváciou pre organizátorov bola a stále je profesijná skúsenosť v rámci niekoľkoročnej práce so závislými. Veríme, že táto kampaň môže priniesť obohatenie v oblasti celkového zdravia populácie a zlepšovania kvality života aj na Slovensku,” povedala Dzúriková.
 
“Je škoda, že sa pitie alkoholu stalo takým závažným spoločenským problémom, na ktorý je potrebné aktívne upozorňovať, a že si ľudia musia dávať záväzok vydržať mesiac na suchu, aby svoj vzťah k alkoholu preverili,” uvádza Jannis Samaras, majiteľ nápojárskej firmy Kofola, ktorá je partnerom kampane a pôsobí na oboch trhoch.
 
Ako sa na mesiac bez alkoholu najlepšie pripraviť? Tu sú základné rady
 
1.       Nájdite si parťáka
Mať kamaráta, ktorý vždy ochotne pribehne na pomoc, sa hodí kedykoľvek. Počas Suchého februára špeciálne. Ak sa rozhodnete vydržať mesiac bez alkoholu, je ideálne mať parťáka, ktorý do toho pôjde s vami. Môžete sa vzájomne podporovať, tráviť spoločne čas a volať si v krízových chvíľach. Dohodnite sa, že keď na vás príde chuť na pivo alebo iný alkohol, zavoláte si, pobavíte sa o iných veciach a uvidíte, že za chvíľu túžba po poháriku pominie.
 
2.       Zabávať sa dá aj bez alkoholu
Keď vynecháte alkohol, neznamená to predsa, že sa nemôžete baviť. Vídať sa s kamarátmi, keď to situácia umožní, dať si dobré jedlo alebo si užiť pokojný večer s partnerom sa dá aj bez popíjania. Nebuďte dopredu otrávení, že si bez pitia nič neužijete. S čistou hlavou budete rovnako dobrý spoločník ako predtým. A historky vašich kamarátov nebudú o nič menej zábavné. Navyše si ich budete pamätať aj na druhý deň.
 
3.       Počítajte s pokušením
Dopredu počítajte s tým, že nastanú chvíle, kedy vás bude lákať dať si pohárik. Môže to byť nečakaná oslava s kolegami, hoc aj v online priestore,  alebo objav zabudnutej fľaše v komore. Keď budete na tieto situácie pripravený, ľahšie odoláte. Povedzte známym aj rodine, že teraz mesiac nepijete a pripijete si s nimi radšej nealkom. Odneste z domu nazbierané fľaše alkoholu a nové nekupujte. Ak ste zvykli dať si pivo alebo víno po príchode domov, vymeňte ich radšej za Kofolu, ktorá vás osvieži rovnako, ale na rozdiel od alkoholu po nej nebudete v útlme.
 
4.       Tešte sa na zážitky
Bez prehýrených večerov a rán s opicou na krku vám zostane veľa času na veci, ku ktorým sa inokedy nedostanete.  Naplánujte si výlety a návštevy, ktoré ste už dávno chceli podniknúť. Bez alkoholu budete aj menej unavený, preto energiu využite napríklad na šport alebo učenie nových vecí.
 
5.       Doprajte si odmenu
Vopred si povedzte, ako sa odmeníte, ak mesiac bez alkoholu zvládnete. Samozrejme by to nemal byť náklad až do nemoty, ale skôr darček, ktorým sami seba potešíte. Môže to byť napríklad športové vybavenie, hudobný nosič  alebo šperk. Jednoducho niečo, čo si tak často nedoprajete a urobí vám to radosť. Môžete si to kúpiť za peniaze, ktoré ste ten mesiac neminuli za alkohol.