Symbolom 80-tých rokov sa v prieskume stal Matelko a trabant

Foto: supermusic.sk Foto: supermusic.sk

Banka Zuno v prieskume zisťovala, kto sú ikony retra na Slovensku. Na prvé miesta sa dostali aj mohérové svetre a sieťovky, Karol Gott aj Ada Straková.

 

 

Osobnostiam, ktoré sa ľuďom spájajú s prednovembrovou érou, kraľuje Matelko. Vyplýva to z prieskumu direct banky Zuno. Na druhom mieste skončil Louis de Funes. Spokojná môže byť aj Včielka Mája, ktorá skončila tesne za ním. Zo známych tvárí Československa najviac hlasov získal Karol Gott  a Ada Straková, ale aj Vladimír Menšík a Darinka Rolincová.

 

 

 

z predmetov bežnej spotreby sa ikonou 80-tych a 90-tych rokov stal trabant. Kultové auto, známe hlavne v NDR, získalo v prieskume 63 % hlasov, druhé miesto v prieskume obsadili mohérové svetre (23 %) a sieťovky (22 %) a matriošky.

 

 

To, že známa filmová replika „Nejdřív svatba, pak dovolená v Jugoslávii" vychádzala z reálneho života 80-tych rokov, sa ukázalo aj v prieskume. Takmer tretina opýtaných uviedla, že ich najobľúbenejšou dovolenkovou destináciou bola bývalá Juhoslávia. Za ňou nasledovala vlastná chata a kempingy v rámci Československa, Tatry a Balatón.

Prieskum realizovala agentúra Perfect Crowd v júni 2013 na vzorke 500 respondentov pre Zuno banku.

Matelko a D. Rolincová v jedálni v Mlynskej doline