Kapitáni siedmich tímov z Európy na MS sa pod hrozbou od FIFA vzdali dúhových symbolov

Kapitáni siedmich tímov z Európy na MS sa pod hrozbou od FIFA vzdali dúhových symbolov

Kapitáni siedmich európskych futbalových reprezentácií nebudú hrať na majstrovstvách sveta s dúhovou páskou, ktorá je súčasťou kampane proti diskriminácii. Zástupcovia Anglicka, Belgicka, Dánska, Nemecka, Holandska, Švajčiarska a Walesu sa svojho plánu vzdali po tom, čo im FIFA oficiálne oznámila, že by za to okamžite po nástupe na ihrisko dostali žltú kartu. Futbalové federácie všetkých siedmich krajín o tom informovali v spoločnom vyhlásení.

Anglicko, Holandsko a Wales vstúpia do finálového turnaja v Katare dnes úvodnými zápasmi v skupinách. Ako prvý bol pripravený s dúhovou páskou nastúpiť anglický kapitán Harry Kane v dueli s Iránom. "Boli sme ochotní zaplatiť pokutu, ktorá by normálne nasledovala v prípade porušenia predpisov o obliekaní. Nemôžeme ale našich hráčov vystaviť do situácie, kedy by mohli dostať žltú kartu, alebo byť dokonca nútení opustiť ihrisko," uviedli v spoločnom vyhlásení zástupcovia anglickej FA.

Podľa holandskej federácie je skutočnosť, že chce FIFA trestať tímy na ihrisku, mimoriadna. "Ide proti duchu športu, ktorý spája milióny. Stojíme za posolstvom OneLove a budeme ho aj naďalej šíriť, ale našou prioritou číslo jedna je vyhrávať zápasy. Nechcete, aby kapitán začínal stretnutie so žltou kartou. Preto sme sa s ťažkým srdcom ako pracovná skupina UEFA aj ako tím rozhodli vzdať nášho plánu,“ dodali zástupcovia holandskej federácie vo vyhlásení.

Kampaň "OneLove" (Jedna láska) odštartovala v septembri a na jej podporu mali kapitáni nosiť pásku s dúhovým srdcom. FIFA však tímom ich vlastný dizajn opasok nepovoľuje a trvá na tom, že na MS musia hrať vo vybavení, ktoré im poskytne. Začiatkom novembra navyše federácia účastníkov šampionátu vyzvala, aby svoju pozornosť zamerali na futbal a nie na protesty upozorňujúce na situáciu v usporiadateľskej krajine. Kapitán Francúzska Hugo Lloris už skôr oznámil, že sa požiadavke FIFA podvolí a s dúhovou páskou hrať nebude.

Na šampionát do Kataru sa kvalifikovalo celkom 13 európskych reprezentácií. Ku kampani sa vedľa spomínanej sedmičky pripojilo aj Francúzsko, navyše aj Nórsko so Švédskom, ktoré ale na záverečný turnaj nepostúpili.