BBC sa rozhodla neodvysielať otvárací ceremoniál MS vo futbale, pustila kritiku usporiadateľa

BBC sa rozhodla neodvysielať otvárací ceremoniál MS vo futbale, pustila kritiku usporiadateľa Ilustr. foto RTVS

Britská verejnoprávna televízia BBC dnes neodvysielala otvárací ceremoniál majstrovstiev sveta vo futbale v Katare. Namiesto toho zaradila do vysielania program, ktorý bol k usporiadateľskej krajine tvrdo kritický, píše web denníka The Guardian, podľa ktorého bol priamy prenos ceremoniálu len na webe BBC.

"Sú to najkontroverznejšie majstrovstvá sveta v histórii a to sa ešte ani nekoplo do lopty," povedal moderátor programu a bývalý slávny futbalista Gary Lineker, keď takto uvítal divákov na začiatku programu prvého kanálu BBC. V ňom potom zaznela kritika spôsobu, akým sa v blízkovýchodnej krajine zaobchádza s robotníkmi z tretieho sveta, alebo nedostatočných práv žien a homosexuálov. Hovorilo sa aj korupcii v medzinárodnej futbalovej federácii FIFA.

Zatiaľ čo na otváracom ceremoniáli vystupovali hviezdy svetovej hudobnej či filmovej scény, ponúkla BBC rozhovor so zástupcom organizácie na ochranu ľudských práv Amnesty International. V deň, keď skončila klimatická konferencia COP27 v Egypte, zaznela aj poznámka o tom, že ešte žiadny svetový šampionát vo futbale nemal takú veľkú uhlíkovú stopu.

Odporúčame aj: Majstrovstvá sveta na obrazovkách RTVS: Prinášame prehľad vysielania

Tvrdej kritiky sa dostalo aj šéfovi FIFA Giannimu Infantinovi, ktorý v sobotu označil kritikov majstrovstiev sveta v Katare za pokrytcov a okrem iného vyhlásil, že sa cíti byť prisťahovaleckým robotníkom. "Ak má také silné pocity týkajúce sa robotníkov prisťahovalcov a ich rodín, Amnesty (International) žiadala FIFA o niečo cez 400 miliónov dolárov do kompenzačného fondu. Nesúhlasili s tým. Prečo?" pýtal sa bývalý kapitán anglickej reprezentácie Alan Shearer.

Asi po pol hodine sa potom debata posunula k futbalu ako takému – taktike, zostavám, favoritom turnaja.

BBC má pritom exkluzívne práva vysielať najväčšiu športovú udalosť na svete.