Poslanci nechceli Macka Pú, lebo nemá nohavice, je vraj hermafrodit

Poslanci nechceli Macka Pú, lebo nemá nohavice, je vraj hermafrodit Foto: Gorila.sk

Jednou z najobľúbenejších rozprávok pre malé deti po celom svete je príbeh o Mackovi Pú.

 

 

Plyšové hračky, knihy, nálepky, poháriky so zobrazením medvedíka a jeho priateľov sú už desaťročia základnou výbavou mnohých detských izieb.

V poľskom mestečku Tuszyn však s postavičkou medvedíka majú veľký problém. Špeciálne niektorí poslanci mestského zastupiteľstva, ktorí odmietli po ňom pomenovať ihrisko. Ich debatu o tom, či Macko má, alebo nemá mať nohavice, akú má sexuálnu orientáciu si všimli mnohé svetové médiá - napríklad Belfast Telegraph, britské Metro, The Independent či Washington Post.

Spor odštartovala žiadosť o pomenovanie malého detského ihroska po Mackovi Pu.

"Pú nemá kompletný šatník. Kým náš Macko Uško je oblečený od hlavy až po päty, Pú len od pása hore," argumentoval podľa infoonas.pl na mestskej rade poslanec Ryszard Cichy. Naviac, podľa neho, nie je vôbec jasné, či je Pú on alebo ona.

Podľa názoru radnej Hanny Jachimskej je Pú skôr žena. Pretože, ako povedala "autor knihy, Alan Alexander Milne, mal problémy s vlastnou sexuálnou identitou a preto vo veku 63 rokov si dorezal semenníky," citujú poľské médiá Jachimsku.

Pôvodný skutočný medveď, podľa ktorého vznikol príbeh, pochádza z Kanady z mesta Winnipeg, kde podľa webu natemat.pl už stihol zareagovať starosta.

"Macko Pú (v origináli Winnie-the-Pooh) je kresba medvedíka, ktorý nenosí nohavice. Chcel by som poznamenať, že aj obľúbené postavičky od Disneyho - káčer Donald a Chip a Dale - tiež nemajú nohavice, aj Tony Tiger je nahý. Aj tieto podoby by mali byť zakázané? Winnipeg je tolerantná a otvorená spoločnosť a ja dúfam, že Winnie bude pre deti vzorom láskavosti a priateľstva."

Hlasovanie zatiaľ dopadlo nerozhodne. Poslanci budú rokovať opäť.