Tatranský maskot Uggi je vlastne španielsky

Tatranský maskot Uggi je vlastne španielsky Foto: tatry2015

 To, že maskot univerziády symbolizuje "naše Tatry" a "slovenskú mentalitu", ako tvrdia organizátori, nie je celkom tak. Uggiho si vymysleli v Španielsku ako symbol Granady.

 


Organizátori Zimnej univerziády na Štrbskom Plese a Osrblí dnes predstavili maskota Uggiho. Maskotom je postavička neprirodzene vytočeného kamzíka s menom Uggi. Ako k nemu organizátori prišli?

 

Na svojej stránke tatry2015.sk tvrdia, že Uggi je „symbol Tatier a ako býva v podobných prípadoch dobrým zvykom opäť zviera. Po sove z roku 1987 a bobríkovi z roku 1999 to je kamzík. Krásne, mierumilovné a nebojácne horské zviera, ktoré symbolizuje naše slovenské veľhory. Tak, ako našu slovenskú mentalitu. Oči má šibalské, rohy špicaté, telo vyšportované. Náš maskot síce skvele vyzerá, ale potreboval sa aj zaujímavo volať. Jeho meno je preto Uggi. Práve on Vás bude v Tatrách sprevádzať na každom kroku a bude Vaším strážnym anjelom," píšu podrobne o maskotovi na stránke Zimnej univerziády jej organizátori.

Jedna časť Zimnej univerziády sa koná na Slovensku a druhá časť v španielskej Granade. Na oficiálnej stránke federácie univerziády sa píše o tom ako maskot vznikol a že predstavuje španielsku Granadu.

 

Maskot "Uggi" vzišiel zo súťaže, na ktorej sa podieľala Fakulta výtvarných umení na univerzite v Granade a z 50 návrhov vyhral návrh od baskického dizajnéra Paula Uncetabarrenechea. "Kamzík vysiela hodnoty ako sila, obratnosť, rovnováha a šľachetnosť – všetko čo súvisí so športom," vysvetlil Uncetabarrenechea. Ako píše stránka - päť hviezdičiek na hrudí kamzíka je logo Granady. A meno „UGGI" je skratka zložená z iniciálok "Univerziáda", "Granada" a "Invierno" (čo znamená po španielsky zima). „Maskot je dobre zvolený veľvyslanec našej Sierra Nevada," dodal predseda univerziády José Torres Hurtado.

Fisu.net

Plyšová postavička s jedným červeným a druhým modrým zatočeným rohom, červeným opaskom a hviezdičkami má už aj svoj oficiálny slovenský nevábny facebookový profil.

tatry2015.sk