Louis Vuitton sa chystá zatvoriť v Číne až pätinu obchodov

Louis Vuitton sa chystá zatvoriť v Číne až pätinu obchodov FB Louis Vuitton

Výrobca luxusných kabeliek Louis Vuitton zatvára svoj obchod v juhočínskom meste Kuang-čou a chystá sa v najbližších mesiacoch po celej krajine zatvoriť ďalších desať obchodov. Uviedol to dnes denník Financial Times s odvolaním sa na informovaný zdroj.
Firma má v krajine zhruba 50 obchodov.

Mnoho západných luxusných značiek v poslednom desaťročí masívne expandovalo v Číne v snahe zarobiť čo najviac na raste populácie "zbohatlíkov". Protikorupčná kampaň, ktorú v roku 2012 začal prezident Si Ťin-pching, však znížila dopyt po všetkých typoch luxusného tovaru, ktoré roky slúžili ako úplatky a darčeky pre štátnych úradníkov.

Uzatvorenie obchodov jednej z neuznávanejších luxusných značiek v Číne tak určite zvýši obavy o ďalší vývoj tržieb luxusných firiem v krajine.

"Podľa mojich informácií 20 percent obchodov Louis Vuitton v Číne do polovice budúceho roka zmizne," uviedol výkonný partner konzultačnej spoločnosti Emmanuele Hemmerle Ltd. Emmanuele Hemmerle. To znamená zatvorenie jedného obchodu mesačne.

Firma Louis Vuitton a jej materská spoločnosť LVMH sa k správe odmietli vyjadriť. Minulý mesiac predstavitelia LVMH uviedli, že dopyt čínskych zákazníkov po všetkých jej produktoch vo všetkých krajinách na svete stagnuje, keď v prvých šiestich mesiacoch roka rástla o viac ako desať percent, hlavne vďaka nákupom Číňanov v zahraničí. Dôvodom stagnácie podľa nich boli turbulencie na čínskych akciových trhoch v letných mesiacoch.