V pondelok sa bude za kávu a čaj platiť niekde len básňou

V pondelok sa bude za kávu a čaj platiť niekde len básňou Foto: Julius Mainl

V pondelok je Svetový deň poézie. Slovensko sa pridáva k celosvetovej iniciatíve Zaplať básňou.

 

 

Počas tohto dňa budú môcť ľudia vo vybraných prevádzkach od Bratislavy až po Michalovce zaplatiť za kávu či čaj svojou autorskou básňou. Cieľom projektu je dostať medzi ľudí viac poézie a zároveň ich inšpirovať a motivovať k tomu, aby objavili svoju vlastnú kreativitu.

Akciu organizuje spoločnosť Julius Meinl v mnohých krajinách, okrem iného aj v ČR či Rakúsku.

Iniciatíva „Zaplať básňou" bude v praxi prebiehať tak, že pri návšteve jednej z viac ako 20 partnerských prevádzok na Slovensku dostanú ľudia pri objednávke kávy alebo čaju možnosť zaplatiť za ne básňou. Tú napíšu na pripravený kus papiera a odovzdajú personálu kaviarne.

Tu je mapa kaviarní na Slovensku, ktoré sa do akcie zapájajú.

Ambasádorkou projektu na Slovensku je Mirka Ábelová, ktorá bude v pondelok spolu s ďalšími básnikmi čítať básne v bratislavskej La Crema v Eurovea.

„Spolu so mnou vystúpi začínajúca 16-ročná poetka Michaela Miklánková, ktorú považujem za veľký talent, víťazka súťaže Básne 2013 Ivona Pekárková aj básnik Richard Miške. Každý z nás píše úplne iným spôsobom, čo snáď bude zaujímavé aj pre ľudí, ktorí si prídu na kávu sadnúť. Verím, že keď nás budú počuť, povedia si, že "toto predsa dokážem napísať aj ja" a inšpirujeme ich k napísaniu dobrých textov," povedala Ábelová, ktorá je okrem poetky hovorkyňou spoločnosti Greenpeace na Slovensku.

Minulý rok prebehol prvý ročník tejto iniciatívy. Slováci napísali dokopy 1094 básní.