Matovič oznámil uvoľnenie opatrení: Otvárajú sa ďalšie obchody, kaderníctva, bohoslužby, terasy a ďalšie (VIDEO)

Matovič oznámil uvoľnenie opatrení: Otvárajú sa ďalšie obchody, kaderníctva, bohoslužby, terasy a ďalšie (VIDEO)

Premiér Igor Matovič dnes po stretnutí s epidemiológmi a infektológmi na tlačovej besede oznámil, že od 6. mája sa uvoľňujú opatrenia z druhej a tretej fázy.

Od stredy sa môžu otvoriť vonkajšie terasy reštaurácií, krátkodobé ubytovanie bez spoločného stravovania, kaderníctva, pedikúry a manikúry, vonkajšie turistické atrakcie, taxislužby, bohoslužby a organizácie svadieb, obchody a služby bez obmedzenia rozlohy, rehabilitačné služby, múzeá, galérie, knižnice a výstavné siene.

Pre vonkajšie terasy verejného stravovania platia stále prísne pravidlá. Okraje stolov musia byť dva metre od seba. Prevádzky musia dezinfikovať dotykové plochy po každom zákazníkovi.

Bohoslužby sú otvorené všetkým vekovým kategóriám, s odporúčaním, aby bola vyčlenená bohoslužba pre vyššie vekové skupiny.

Otvárajú sa obchody, ale neotvárajú sa obchodné centrá, lebo tam je riziko rozšírenia nákazy veľmi veľké, povedal premiér. Stále platí obmedzenie počtu zákazníkov na prevádzku - osoba na 25 metrov štvorcových.

Otváranie škôl a škôlok je naplánované až vo 4. fáze, preto na teraz ostávajú zatvorené. O prechode do ďalšej 4. fázy sa začne uvažovať až po odskúšaní dvoch týždňov najnovších opatrení, povedal premiér, ktorý cez víkend nevylúčil otvorenie škôl aj o dva týždne. "Tam (pri školách a škôlkach)  sme sa dohodli, že budú viaceré samostatné stretnutia v priebehu tohto alebo budúceho týždňa, lebo je to veľmi dôležitá vec," povedal Matovič.

Ak bude dobrá situácia opatrenia zo 4. fázy sa môžu spustiť všetky naplánované opatrenia naraz, ale môžu sa aj kúskovať, povedal premiér.

Zoznam uvoľnených opatrení:

Naďalej platí povinnosť dodržiavať prísne hygienické pravidlá, zákaz stretávania sa skupín ľudí, okrem rodín. Premiér zároveň vyzval k ostražitosti. "Po Slovensku chodí okolo 4000 ľudí, ktorí sú pozitívne testovaných na coid-19.Buďme veľmi opatrní, lebo si to môžeme pokaziť," dodal.
 

Najnovšie