Dôležité: Od 15. 10. platia v obchodoch vyhradené hodiny pre seniorov či teplota do 37 stupňov

Dôležité: Od 15. 10. platia v obchodoch vyhradené hodiny pre seniorov či teplota do 37 stupňov Ilustr. foto: FB ÚVZ

Ústredný krízový štáb na základe výrazne sa zhoršujúcej epidemiologickej situácie na Slovensku navrhol nasledovné opatrenia v obchodoch a prevádzkach:

Predajne potravín a drogérie umožnia od pondelka do piatka v čase od 9:00 do 11:00 vstup iba osobám nad 65 rokov. Seniori však budú môcť nakupovať aj v inom čase, dôrazne im však ako rizikovej skupine Úrad verejného zdravotníctva odporúča, aby využívali tento vyhradený čas, pretože najmä v pracovnom týždni v tomto čase nakupuje menej iných skupín obyvateľstva.

Počet zákazníkov v prevádzkach nesmie prekročiť koncentráciu v jednom okamihu 1 zákazník na 15 štvorcových metrov z predajnej plochy prevádzky určenej pre zákazníkov. Táto podmienka sa nevzťahuje na deti do 14 rokov v sprievode dospelej osoby. Ak plocha určená pre zákazníkov nedosahuje 15 štvorcových metrov, v prevádzke sa môže v jednom okamihu nachádzať len jeden zákazník (so zachovaním výnimky pre deti).

Do priestorov obchodného domu bude môcť vstúpiť iba osoba s telesnou teplotou najviac 37 stupňov Celzia.

Odporúčame aj: Dôležité podrobnosti k zákazu vychádzania: Čo nás čaká od 24.10.? (ZOZNAM)

Aj pre obchodné domy platí obmedzenie jeden zákazník na 15 metrov predajnej plochy všetkých prevádzok určenej pre zákazníkov so zachovaním výnimky pre deti. Do tejto plochy sa nezapočítavajú spoločné priestory obchodného domu.

Prevádzky verejného stravovania v obchodných domoch budú taktiež môcť podávať jedlo a nápoje iba zabalené so sebou. Konzumácia jedál a nápojov v obchodných domoch taktiež nebude povolená.

 Odporúčame aj: Ako budú od 15.10. fungovať prevádzky, prinášame podrobnosti

„Opatrenia sme sprísnili v činnostiach, ktoré nie sú pre náš každodenný život nevyhnutné, no v súčasnej situácii ich možno považovať za rizikové z pohľadu šírenia COVID-19. Aktuálna, zhoršujúca sa epidemiologická situácia si vyžaduje proaktívne a nie reaktívne kroky. Aby sme znížili riziko šírenia nového koronavírusu, potrebujeme znížiť mobilitu a stretávanie sa ľudí, čo navrhovanými prísnejšími opatreniami dokážeme zabezpečiť,“ povedal hlavný hygienik SR Ján Mikas.

Najnovšie