Rok 2022 BILLA odštartovala veľkou investíciou do výstavby nového centrálneho skladu v Seredi

Rok 2022 BILLA odštartovala veľkou investíciou do výstavby nového centrálneho skladu v Seredi Foto: BILLA

Už koncom tohto roka plánuje spoločnosť BILLA otvoriť na Slovensku nový centrálny sklad. Celkové investície do výstavby nového areálu na zelenej lúke spolu s modernými technológiami a zariadením presiahnu 38 miliónov eur. Maloobchodná spoločnosť tak regiónu prinesie ďalší rozvoj a nové pracovné príležitosti. Zamestnanci sa budú môcť tešiť nielen na výborné technické zázemie, ale aj na oddych v zelenej zóne s rozlohou viac ako štyri hektáre.

Spoločnosť BILLA je úspešný potravinový reťazec, ktorý každý rok expanduje. Nebude to inak ani v roku 2022 a preto vedenie spoločnosti rozhodlo o vybudovaní nového centrálneho skladu v Seredi, ktorého dokončenie je plánované na posledný kvartál tohto roka. Slávnostné poklepanie základného kameňa sa uskutočnilo 11. januára za prítomnosti vedenia spoločnosti, predsedu Trnavského samosprávneho kraja a tiež primátora a viceprimátora mesta Sereď.

Investície na vybudovanie nového centrálneho skladu presiahnu 38 miliónov eur. V súčasnosti BILLA denne vypravuje zo svojho skladu v Senci 80 až 100 kamiónov, ktoré zásobujú západ a stred Slovenska. Tieto kapacity sú však na maxime a preto z nového skladu bude spoločnosť vypravovať cez 58 nakladacích rámp viac ako 120 plne naložených kamiónov denne. S pribúdajúcimi predajňami bude toto číslo genericky narastať tak, aby bol dopyt zákazníkov naplno uspokojený.

Okrem nového logistického centra v Seredi bude aj naďalej fungovať regionálny sklad Petrovany, ktorý už dnes zásobuje predajne najmä na východe Slovenska. „Naša spoločnosť sa veľmi dynamicky rozvíja, len za posledných päť rokov sme otvorili 34 nových predajní. A keďže naše skladové priestory nám už nepostačujú, nastal čas na väčšie priestory nového centrálneho skladu. Stavba v Seredi bude moderným objektom s kvalitnými technológiami a pracovným prostredím, ktoré ocenia najmä naši zamestnanci,” vyzdvihol generálny riaditeľ BILLA Arnd Riehl.

Zľava: finančný riaditeľ BILLA Tomáš Staňo, primátor Serede Martin Tomčányi, generálny riaditeľ BILLA Arnd Riehl, predseda Trnavského samosprávneho kraja Jozef Viskupič a konateľ spoločnosti Strabag Martin Volčko

Udržateľná stavba pripravená na budúcnosť

Nový centrálny sklad sa bude nachádzať v priemyselnej zóne Sereď na celkovej ploche 138 202 m2. Dvojpodlažný halový objekt veľkoskladu a administratívne priestory so zázemím pre zamestnancov budú mať rozlohu 28 500 m2, čo predstavuje o 74 % väčšiu plochu, akou disponuje súčasný sklad v Senci. Celková kapacita uskladneného tovaru bude až 23-tisíc ton v rôznych teplotných rozmedziach.

„BILLA je zodpovedná firma, ktorej záleží na životnom prostredí a udržateľnosti. Preto v bezprostrednom okolí skladu vznikne aj zelená plocha s rozlohou až 4,4 hektára s lúčnym porastom, drevinami a tromi vodnými plochami,“ dodal A. Riehl.
Vodné plochy poslúžia aj ako retenčné nádrže, ktorých cieľom bude zadržovať vodu v krajine, a tak ju prirodzene ochladzovať. BILLA tiež vie, aké dôležité je pre fyzické aj psychické zdravie denné svetlo, preto bude do kancelárií a ďalších priestorov zabezpečené špeciálne riešenie svetlovodov, ktoré okrem iného aj výrazne ušetrí energie.

FOTO: BILLA

V areáli skladu počíta BILLA aj s nabíjacími elektrostanicami pre osobné a nákladné autá či kamióny. Po spustení plánovaných fotovoltaických článkov na strechách si sklad dokáže vyrobiť skoro 20 % elektrickej energie. Samozrejmosťou tiež bude LED osvetlenie, podlahové vykurovanie, využívanie odpadového tepla z chladenia na kúrenie, diaľkovo ovládané merania a regulácie všetkých technických celkov zabezpečujúcich energeticky efektívnu prevádzku.

Manipulačná technika, ako napríklad vysokozdvižné vozíky, bude vybavená špeciálnou lítiovo-iónovou batériou, ktorá vďaka rýchlym nabíjacím dobám a bez nutnosti údržby prinesie významnú úsporu energie a zníženie vylučovania CO₂ a iných škodlivých látok do ovzdušia. „Urbanisticko-technické riešenie osadenia stavby centrálneho skladu spoločnosti BILLA vychádza z požiadaviek na efektívne využitie priemyselného parku Sereď – JUH . Mesto má veľmi dobrú polohu a priamy prístup na diaľnicu. Prevádzka centrálneho skladu rozšíri ponuku pracovných miest a mesto bude mať príjem v podobe daní z nehnuteľnosti. Pozitívne tiež hodnotím, že spoločnosť si pri výstavbe vybrala dodávateľa priamo zo Serede, takže sa nevytvára ďalšia zbytočná  uhlíková stopa v súvislosti s dopravou stavebných materiálov. Som presvedčený, že spoločnosť BILLA si vybrala dobre a toto logistické centrum bude prínosom pre celý región a kraj,“ povedal Martin Tomčányi, primátor mesta Sereď. 

FOTO: BILLA

Dlho plánovaná investícia s ohľadom na pohodlie zamestnancov

Výstavba nového centrálneho skladu bola v pláne už niekoľko rokov. Nový centrálny sklad v Seredi nahradí ten súčasný v Senci, pričom východnú časť Slovenska bude naďalej obsluhovať regionálny sklad v Petrovanoch pri Prešove. „Nový centrálny sklad je plne financovaný z našich vlastných zdrojov a návratnosť investícií očakávame zhruba na úrovni štyroch rokov. Vybudovanie logistického centra je významnou investíciou pre mesto Sereď, Trnavský kraj, ako aj celú krajinu. Aj v minulom roku BILLA na Slovensku preinvestovala 22 miliónov a stabilne poskytuje prácu pre viac ako 4 000 ľudí, čo z nás robí jedného z najvýznamnejších zamestnávateľov v krajine,“ uviedol Tomáš Staňo, finančný riaditeľ BILLA.

K rozvoju patrí aj nábor ďalších pracovníkov. V novom sklade s prislúchajúcou administratívou bude dovedna pracovať až 170 interných zamestnancov. Nábor na chýbajúce pozície začne BILLA v polovici tohto roka. Všetky potrebné informácie budú zverejňované aj prostredníctvom BILLA kariérnej stránky www.sikovni.sk.

Budúci zamestnanci skladu sa môžu tešiť na moderné priestory plné svetla a zelene. Zaujímavosťou projektu je átrium, ktoré bude určené na oddych na čerstvom vzduchu a technické vybavenie, ktoré zamestnancom zjednoduší prácu. Benefitom bude aj možnosť teplej stravy a zastávka pre autobusy priamo v areáli. „Túto investíciu v kraji považujem za dôležitú z hľadiska jeho rozvoja a aj tvorby nových pracovných príležitostí. Zároveň vítam zodpovedný prístup k projektu stavby nového centrálneho skladu v Trnavskom kraji, a to z hľadiska udržateľnosti a technickej realizácie zapadajúcej do infraštruktúry mesta Sereď,“ uzatvára trnavský župan Jozef Viskupič.

Najnovšie