V Rusku sa znovu otvárajú reštaurácie McDonald's, majú nového majiteľa aj meno

V Rusku sa znovu otvárajú reštaurácie McDonald's, majú nového majiteľa aj meno Zdroj: Вкусно и точка

V Moskve a okolí sa cez víkend znova otvorilo prvých 15 bývalých reštaurácií reťazca McDonald's. Majú iného majiteľa a ponesú nový názov Vkusno a točka/ Вкусно и точка (Chutne a bodka). Firma to podľa agentúry Reuters uviedla v tlačovom oznámení. Spoločnosť McDonald's v máji oznámila, že sa kvôli vojne na Ukrajine z Ruska sťahuje.

Ďalších 50 pobočiek sa otvorí v pondelok, uviedla Vkusno a točka. Do konca júna sa ich počet zvýši na zhruba 200 a do piatich až šiestich rokov plánujú mať tisícku reštaurácií po celom Rusku.

Reštaurácie zákazníkom ponúknu premenované hamburgery. Najprv v nich nebudú k dispozícii všetky produkty, pretože sú problémy s logistikou a balením, uviedol podľa webu EurAsia Daily generálny riaditeľ premenovaného reťazca v Rusku Oleg Parojev. V ponuke tak nie je napríklad hamburger Big Mac či dezert McFlurry, namiesto nich ponúkne firma náhradky. Bude tiež hľadať nového dodávateľa nealkoholických nápojov, pretože má obmedzené zásoby Coca-Coly. Už v piatok spoločnosť predstavila nové logo zložené z kruhu a dvoch čiar, čo má predstavovať hamburger a dve hranolky.

Reštaurácie sa otvorili na Deň Ruska, čo je najmladší ruský sviatok. V tento deň v roku 1990 bola na Prvom zjazde ľudových poslancov Ruskej federácie schválená Deklarácia o štátnej zvrchovanosti Ruskej sovietskej federatívnej socialistickej republiky.

"Naším cieľom je, aby naši hostia nepostrehli rozdiel ani v kvalite ani v prostredí," citovala stanica BBC Parojeva. Rada stoviek zákazníkov, ktorá sa ale nedala porovnať s davmi pri otvorení v roku 1990, kedy sa na vstup čakalo hodiny, vítal na slávnej bývalej prvej pobočke McDonald's na moskovskom Puškinovom námestí slogan "Meno sa mení, láska zostáva".

Vnútro reštaurácie podľa agentúry AP pripomína dvojča svojho bývalého ja. Sú v ňom dotykové obrazovky na zadávanie objednávok a pracovníci na prepážkach majú na sebe známe košele s golierom. Zloženie hamburgerov sa podľa nového majiteľa nezmenilo.

Dvojitý cheeseburger stojí 129 rubľov (1,1 eur) a rybí fishburger je za 169 rubľov (1,5 eura). Pätnásťročný Sergej nepozoruje v ponuke oproti minulosti veľký rozdiel. "Chuť zostala rovnaká," citovala ho agentúra Reuters, keď si dával kurací burger a hranolky. "Cola je iná, ale na burgeri sa naozaj nič nezmenilo," dodal ruský mladík. Slávnostné otvorenie narušil podľa BBC jeden muž. Vykrikoval "Vráťte späť Big Mac" a držal ceduľu vyzývajúcu na návrat klasiky McDonald's. Personál reštaurácie ho rýchlo vyviedol.

Pred oznámením odchodu z Ruska pôsobil McDonald's v tejto krajine viac ako 30 rokov. Prvú ruskú reštauráciu otvoril gigant rýchleho občerstvenia v januári 1990 v Moskve a vtedy bola považovaná za symbol a kľúčový okamih otvárania ekonomiky Sovietskeho zväzu v čase, keď sa blížil koniec studenej vojny.

Spoločnosť McDonald's dočasne zastavila činnosť v Rusku v marci, necelé dva týždne po ruskej invázii na Ukrajinu. Minulý mesiac oznámila, že Rusko opustí kvôli humanitárnej kríze a kvôli nepredvídateľnému prevádzkovému prostrediu spôsobenému vojnou. Vyjednala ale, že si nový majiteľ ponechá všetkých doterajších 62.000 zamestnancov.

Najnovšie