SNS mala problém s diskusiami v RTVS, už nemá

SNS mala problém s diskusiami v RTVS, už nemá Foto: SNS

  


Kým Andrej Danko sa na facebooku pravidelne chváli fotkami z diskusií na TA3, fotky promujúce účasť Danka a členov SNS v diskusiách v RTVS tam dlhšie neboli alebo len zriedka.

Danko a ďalší členovia SNS posledný pol rok za Václava Miku odmietali účasť v niektorých diskusiách v rozhlasovej časti RTVS. Situácia sa postupne zmenila po nástupe Jaroslava Rezníka.

Podľa analýzy, ktoré pripravilo vedenie RTVS pre Radu RTVS, SNS v prvom polroku 10 krát odmietla pozvanie do diskusnej relácie Z prvej ruky - pozvanie odmietol nielen Danko, ale aj minister školstva či minister obrany. V druhom polroku opakovane odmietali pozvanie aj do relácie Sobotné dialógy nielen ministri, ale aj iní zástupcovia tejto strany, prečítala z analýzy počas zasadnutia členka rady.

S nástupom nového riaditeľa sa situácia zmenila. Posledné mesiace už SNS do týchto relácií chodí.

SNS patrila medzi hlavných kritikov RTVS pod vedením Václava Miku a zároveň bola hlavným podporovateľom Jaroslava Rezníka pri voľbe riaditeľa.

„SNS mala taký prístup, už ho nemá. Šlo o komunikáciu. Šlo o to dostať ich do diskusných relácií," povedal šéf spravodajstva a publicistiky RTVS Juraj Rybanský.

Podľa neho im v tom "trochu medvediu službu robí aj jedna televízia, ktorá hostí pozýva samotných, oni sa potom majú problém stotožniť s tým, že treba diskutovať." Samodiskusie máva pravidelne TA3. "My trváme na tom, že diskutovať treba s politickým partnerom, oponentom z opačného pólu politického spektra. Myslím si, že sme si to so SNS pred pár mesiacmi vysvetlili. Tento problém považujem za odstránený," dodal Rybanský.

Aký dôvod mala SNS nechodiť do debát a prečo odrazu chodí? Riaditeľka kancelárie predsedu SNS Zuzana Škopcová to vysvetlila takto: „SNS chodila do RTVS, keď dostala pozvanie. Nevedieme evidencie, ale je pravda, že SNS zmenila svoju filozofiu v komunikácii. Snažíme sa viac otvorene komunikovať a vysvetľovať veci, aby sme predišli nedorozumeniam."