V RTVS nečakane skončil Ján Mečiar, na jeho miesto prišiel Murín - obľúbenec konšpirátorov

V RTVS nečakane skončil Ján Mečiar, na jeho miesto prišiel Murín - obľúbenec konšpirátorov Foto: FB Ján Mečiar

Moderátor Novín televízie JOJ Ján Mečiar dlhé roky mal vlastnú reláciu aj v RTVS - v Slovenskom rozhlase. RTVS ho však z vysielania stiahla, aby na jeho miesto dosadila obľúbenca konšpiračných a dezinformačných webov.

Pravidelní poslucháči Rádia Slovensko ale aj Rádia_FM si zvykli na rannú reláciu Spektrum – prinášala výber zaujímavosti zo sveta veda a techniky. Relácia, ktorú v minulosti vysielalo aj rádio Twist, bola roky spojená s jediným menom - jej autorom a moderátorom Jánom Mečiarom. Od 8. apríla už reláciu nepripravuje ani nemoderuje.

Novým spoluautorom relácie je Gustáv Murín, ktorý má na starosti prípravu relácie, príspevky číta Milan Jeluš. Mečiar si príspevky pripravoval aj čítal sám.

„Vyhodili ma. Zdôvodnili mi to tak, že nepotrebujú ľudí z komerčných médií... Musím sa priznať, že ma to mrzí. Tú rubriku som robil od roku 1999 a chodila spolu so mnou po rádiách a kde všade som bol, tam išla so mnou. S viacerými prestávkami som to robil približne 10 rokov,“ povedal Mečiar pre pluska.sk.

„Ján Mečiar bol externým spolupracovníkom RTVS a na ukončení spolupráce sme sa s ním dohodli v súvislosti so zavedením programových zmien,“ povedala hovorkyňa RTVS Erika Rusnáková.

„Pán Murín je vedecký pracovník Univerzity Komenského a v rámci spolupráce predpokladáme využiť túto stránku jeho činnosti,“ komentovala výber nového spolupracovníka hovorkyňa pre Omédiách.com začiatkom apríla.

Odporúčame aj: Prírodovedná fakulta UK sa dôrazne dištancuje od názorov Gustáva Murína

Murín je obľúbeným autorom konšpiračných webov. O Jánovi Kuciakovi napísal, že nebol investigatívnym novinárom, na organizátorov protestov podal trestné oznámenie, myslí si, že je za nimi cudzia moc. V minulosti kritizoval aj Mečiarovu reláciu Spektrum.
O nežnej revolúcii Murín tvrdí, že ju zorganizovali „profesionáli z ŠtB”, zárodky organizovaného zločinu pripisuje cez amnestie výlučne Havlovi, upozornil pred časom Marek Vagovič, ktorý Murína nazval „dezorientovaným priateľom konšpiračných teórií.“
Murín pracoval pre RTVS aj za Václava Miku. Napísal scenár seriálu Mafiáni, na ktorom spolupracoval aj Milan Žitný či Peter Tóth.

Prvé vydanie Murínovho Spektra bolo o transplantáciách hláv psov aj ľudí aj o klonovaní a bizarnom nápade naklonovať Hitlera.

Na Facebooku Murín zdieľa príspevky z rôznych slovenských aj českých dezinformačných webov, býval hosťom konšpiračných webov ako Slobodný vysielač či niekdajšej INTV v relácii Informačná vojna Norberta Lichtnera.