Posledné maďarské rádio kritické voči Orbanovej vláde dostalo stopku

Posledné maďarské rádio kritické voči Orbanovej vláde dostalo stopku Ilustr. foto: Omediach.com

Rozhlasová stanica Klubrádió, považovaná za posledné rádio v Maďarsku kritické voči vláde, bude môcť naďalej vysielať len cez internet. Rozhodol o tom dnešný verdikt budapeštianskeho súdu, ktorý zamietol žalobu stanice na rozhodnutie mediálnej rady o odobratí licencie na vysielaciu frekvenciu. Komisárka Rady Európy pre ľudské práva Dunja Mijatovičová to kriticky označila za ďalší umlčaný hlas v Maďarsku.

Klubrádió zvádzalo s mediálnou radou niekoľko právnych súbojov, tentoraz sa jednalo o odmietnutie automatického predĺženia frekvencia 92,2 MHz, na ktorej rozhlas doteraz vysiela. Zamietavý verdikt, o ktorom stanica informovala na svojom webe, znamená, že vysielanie na uvedenej frekvencii skončí v nedeľu. Z formulácie správy vyplýva, že na tom zrejme nič nezmení skutočnosť, že ide o rozhodnutie v prvej inštancii a vedenie rádia sa proti nemu chce odvolať.

"Dnešné rozhodnutie budapeštianskeho súdu spečatilo osud poslednej maďarskej nezávislej rozhlasovej stanice. Nedávno prepracované mediálne zákony neponechávajú stanicu Klubrádió žiadny iný spôsob, ako predĺžiť frekvenčnú licenciu po 14. februári. Ďalší umlčaný hlas v Maďarsku. Ďalší smutný deň pre slobodu médií," reagovala Mijatovičová na twitteri a facebooku.

Mediálna rada svoje rozhodnutie odôvodnila tým, že Klubrádió v uplynulých rokoch opakovane porušilo mediálny zákon. Stanica, ktorá sa zameriava na spravodajstvo a hovorené slovo, sa proti tomu odvolala s presvedčením, že išlo o menšie prehrešky a rada v súlade s platnými právnymi predpismi mala licenciu predĺžiť. Navyše v obdobných prípadoch postupovala voči iným médiám rozdielne.

Predseda predstavenstva rozhlasu Klubrádió András Arata v reakcii na dnešný výrok súdu označil za hanbu, že v Maďarsku existuje systém, v ktorom môže mediálna rada urobiť takéto rozhodnutie a v ktorom takéto rozhodnutie podporí justícia. Informoval zároveň, že Klubrádió už pripravuje proti súdnemu verdiktu odvolanie.