Moderátori v keňskom rádiu obhajovali muža, ktorý vyhodil ženu z 12. poschodia

Moderátori v keňskom rádiu obhajovali muža, ktorý vyhodil ženu z 12. poschodia Ilustr. foto: Rebecca

V Keni boli okamžite prepustení traja rozhlasoví moderátori za poburujúce výroky o ženách. Ochrankyne práv žien to privítali a dúfajú, že to pomôže zmeniť názory šírené miestnymi médiami o ženách, napísala Thomson Reuters Foundation.

 O prácu prišli v sobotu traja moderátori stanice HomeBoyz za komentár k prípadu, v ktorom je muž súdený za to, že vyhodil z okna v 12. poschodia ženu, ktorá odmietla jeho dvorenie. Podľa aktivistiek obraňujúcich práva žien nie je podobná diskusia v kenských médiách nič výnimočné.

"Prvýkrát sme svedkami rýchlej a verejnej reakcie. Odsúdili to organizácie, zareagovala rozhlasová stanica aj úrady. Je to v našej strašnej situácii nádejné znamenie. Dúfam, že to urýchli zmenu, skoncuje s týmto táraním na rozhlasových vlnách a prinesie serióznejšiu debatu," oznámila Renee Ngamauová z kenskej pobočky Amnesty International, ktorá tiež pôsobí v rozhlase.

Moderátori prišli o prácu, keď ich poslucháči na sociálnych sieťach obvinili z nenávisti k ženám a pripisovania viny za zločin obeti. "Domnievate sa, že sú Keňanky príliš neviazané a príliš zúfalé, a preto sa dostávajú do podobných situácií?" začal rozhlasovú debatu jeden z moderátorov.

Spoločnosť East African Breweries už oznámila, že stiahne z tejto rozhlasovej stanice svoju reklamy, aj keď sa moderátor aj jeho dvaja kolegovia ospravedlnili. Rada rozhlasového vysielania ich reláciu na pol roka pozastavila a stanica kvôli nim musí zaplatiť pokutu milión kenských šilingov (7 tisíc eur) za to, že relácia "oslavovala násilie na ženách".

Všetci zamestnanci HomeBoyz musia prejsť školením a naučiť sa citlivejšie sa vyjadrovať a rešpektovať rovnosť pohlaví.

V Keni sa jedna žena z piatich vydáva pred svojimi 18. narodeninami, domácemu násiliu a sexuálnemu napadnutiu zo strany partnera čelí 40 percent Keňaniek.