RTVS dnes spustila prvé vysielanie digitálneho rádia v T-DAB+

RTVS dnes spustila prvé vysielanie digitálneho rádia v T-DAB+ Ilustr.foto: Towercom

RTVS v spolupráci so spoločnosťou Towercom, dnes spúšťajú skúšobnú prevádzku - vysielania v novom štandarde T-DAB+.

„Ide o historicky prvé vysielanie digitálneho rádia v modernom štandarde T-DAB+ na Slovensku, ktoré so sebou prinesie efektívnejšie využitie frekvenčného spektra, priestor pre šírenie ďalších rozhlasových staníc, vyššiu kvalitu zvuku a ďalšie doplnkové funkcie. Skúšobná prevádzka - vysielania T-DAB+ otvára novú éru digitalizácie rozhlasového vysielania na Slovensku," píšu obe spoločnosti v tlačovej správe.

Digitálne rozhlasové vysielanie T-DAB+ je šírené z vysielača Bratislava Kamzík na frekvencii 12C s vyžiareným výkonom ERP = 3,6 kW, vertikálnou polarizáciou a kapacitou digitálneho rozhlasového multiplexu 1,5 Mbits, ktorý poskytuje priestor pre šírenie až 15 rozhlasových a doplnkových služieb. Aktuálna programová ponuka pozostáva v prvej etape zo štyroch rozhlasových staníc: Rádio Slovensko, Rádio Devín, Rádio_FM a Rádio Junior, ktoré sú šírené v modernom kompresnom formáte HE-AAC.

„Cieľom skúšobnej prevádzky je overiť reálne parametre digitálneho rozhlasového vysielania pre plánovanie celoplošných T-DAB+ sietí tak, aby sme poslucháčom aj vysielateľom spro-stredkovali dokonalý zvukový zážitok. Hoci ide aktuálne o skúšobnú prevádzku, máme s digitálnym vysielaním v štandarde T-DAB+ veľké plány. Veríme, že spolu s vysielateľmi budeme ďalej rozširovať počet dostupných rozhlasových staníc a prinesieme sprievodné dátové služby," povedal Zsolt Nagy technický riaditeľ spoločnosti Towercom, a.s.
RTVS participuje na pilotnom T-DAB+ vysielaní prostredníctvom programovej ponuky, ne-podieľa sa finančne. „Aj týmto spôsobom rozširujeme portfólio bezodplatných služieb RTVS pre našich poslucháčov," povedal technický riaditeľ RTVS Andrej Doležal.

Spustenie digitálneho rozhlasového vysielania je súčasťou stratégie, ktorú vypracovala RTVS v spolupráci s Ministerstvom dopravy.
Poslucháčom z okolia Bratislavy, ktorí chcú prijímať digitálne rozhlasové vysielanie odporúča RTVS pre príjem rozhlasový prijímač s podporou štandardu T-DAB+ a kompresného formátu HE-AAC. Uvedené koncové zariadenia sú bežne dostupné v slovenských predajniach so spotrebnou elektronikou v cenách od 50 EUR s DPH. Príjemným bonusom pre majiteľov digitálneho rádia je aj možnosť cezhraničného príjmu digitálnych rozhlasových programových služieb z Rakúska.